anadoluverumelimedya.com

Kılıçdaroğlu: Eğitim konusunda birikimi nedir, 4 yıllık diplomasını daha görmedim

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin  soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından başlıklar şöyle:

Reklam alanı

Irak tezkeresi

“Tezkerenin önemi ortadan kalkmış değil.İçeriğini bilmeden yorum yapmak mümkün değil. Eski tezkereye evet demiştik. Yarın MGK toplantısı var nasıl bir açıklama yapılacak bilmiyoruz. Tezkereye MGK kararları yansıyabilir. Terör örgütü olarak tanımladıklarımızı ciddi silahlı güçleri var. Hepimizin ortak amacı Türkiye bölgede gücünü korusun, bölgeden olumsuzluk yansımasın.

IKBY referandumu

Biz Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız. Irak ve Suriye parçalanmamalı. Referandum daha kanlı bir ortama getirebilir. Barzani’yi sağduyuya çağırıyoruz. O nedenle doğru bulmuyoruz. Hükümetin ne yaptığını kim biliyor? Hükümetin Ortadoğu politası nedir, şu geldiğimiz hale bakın. Söylenen sözlerin hiçbir ağırlığı yok. Bu iktidarın dış politikası yoktur. Ortadoğu’da olanlara Türkiye sadece seyirci kaldı. Ortadoğu’da bu tablo varsa bunun sorumlusu bu hükümettir. O bölgeyi kan gölüne kim çevirdi? Suriye meselesinde demek ki birilerinin dolduruşuna geldiler. Esad’la tatil yaptılar, vizeler kalktı. O dönemde kimse sesini çıkarmadı. Hiçbir sorunumuz yoktu, işadamlarımız iş yapıyorlardı. Bütün bunların tamamını bitirdiler. Yanlış yaptılar. Devleti yöneten insanın dünyanın dengelerini iyi okuması lazım. Bu dengelerin içinden nasıl daha sağlıklı konumlarız diye düşünemezseniz Türkiye’yi bu noktaya getirirsiniz işte.

“Yakında Esad’a yalvaracaklar”

Yakında Esad’a gidip yalvaracaklar tıpkı Putin’e yaptıkları gibi. Bu ikiyüzlü politika değil midir? Bunların devletten haberi yok. Başımızda bir PKK belaydı. Şimdi FETÖ var, IŞİD var. El Nusra’ya, IŞİD’e kim destek verdi? Bunların eline silah verenleri bilmiyor muyuz? 72 ilden katılım var IŞİD’e. Bunlar oraya ellerini kollarını sallayarak gittiler. Bu hükümet destek verdi, fatura halka kaldı.

“AB, Türkiye’ye çifte standart uyguluyor”

Türkiye’ye gelen her yabancı heyete söyledim. AB, Türkiye’ye çifte standart uyguluyor. Diğer ülkelere uyguladıkları standartları uygulamıyorlar.

“Kendi ayağımızla kendi kuyumuzu kazdık”

Kimse yan yana fotoğraf çektirmek istemiyor. Araya bürokratlar geliyor. ABD’nin tavrının doğru bulmuyoruz. Niçin terör örgütlerini silahlandırıyor, Ortadoğu’da yeni bir harita çıkartmak istiyor. Kendi ayağımızla kendi kuyumuzu kazdık. Gözü kapalı Suriye’ye girdiler. TIR’larla silahı ben mi götürdüm?

“4 yıl içinde Türkiye’nin içinde çözülmeyecek sorunu yoktur”

4 yıl içinde Türkiye’nin içinde çözülmeyecek sorunu yoktur. Kendi ülkeme demokrasi getireceğim. Her şey şeffaf olacak. Siyasete ahlak getireceğiz. Siyasi ahlak kanunu çıkaracağız.

Tarımda yaşanan sıkıntılar

Kaynaklarını iyi kullanmıyor Türkiye. Üreticiyi savunuyorum ben. Sorunumuz şu; hayatı sorgulamıyoruz. Bunun parasını kim kazanıyor. Bu politika böyle giderse fındık bahçelerinin sahipleri kendi bahçelerinde işçi gibi çalışacaklar. Bir zamanlar dünyaca ünlü tütünümüz vardı. Mısırı, pamuğu bitirdiniz, nohutu, eti dışarıdan alıyoruz. 15 yıldır bir ülkeyi yöneten bir hükümet ülkeyi saman ithal edecek duruma getirdiyse ben bunu düşünürüm.

“Bugün Devlet Planlama Teşkilatı var mı?”

Çözüm şöyle; Devlet Planlama Teşkilatı planlama yapmalı. DPT’de büyük ölçüde ast-üst ilişkisi olmaz, büyük beyinler çalışır. Bugün DPT var mı? Bakanlığa dönüştü. Türkiye’nin geleceğini kim planlayacak? O yüzden ülke bu halde. Eğitimin, tarımın, sanayinin haline bakın.

Biz Güney Kore’den önce otomobil üreten ülkeydik. Şimdi onların dünya çapında ünlü 3 markası var. Planlama yaptılar. Ürün üretenlere doğrudan teşvik vermek gerekiyor.

“4 yıllık CHP iktidarı ile olağanüstü sıçrama yaratırız”

Üniversitelerimiz bilgi üretiyor mu? Bu üniversiteler neden bilgi üretmiyor. Bu insanlar neden düşüncelerini ifade edemiyor? Türkiye’nin her alanda karanlığa gidiyor. 4 yıllık CHP iktidarı ile olağanüstü sıçrama yaratırız. Devlette liyakat yok. Biziim belediyelerimize bakın. Kim halka daha yakın? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notu Türkiye Cumhuriyeti’nden daha iyi.Yurt sorununu bir yılda çözebiliriz. 15 yılda çözemediler. Vakıflar üzerinden biz bunu çözeceğiz dediller, devlet bunu yapamıyor mu? Devlet vakıflara para aktarıyor. Kendi partilerine militan kazandırmaya çalışıyorsunuz. Böyle bir devlet anlayışı olabilir mi?

Devletin memuru olmakla hükümetin memuru olmak arasında dünya kadar fark vardır. Bunu yapan bir bürokrat var mı? Vesayet diye bürokrasiyi suçladılar. Yasaları uygulayan üst düzey bürokratları temizlediler. Yerlerine FETÖ içine yerleştirdiler.

“Parlamentoda iktidardan yana olanların kendi iradeleri yok”

Devletin bütün kurumlarını ele geçirdiler. Rapor gelmeden bütçe nasıl kabul edilir? Kabul ettiler. Parlamentoda iktidardan yana olanların kendi iradeleri yok.

Parti disiplini ayrıdır. Bunu karıştırmamak gerek. Ama bir yasa parlamentoda görüşülürken yasanın içinde ne olduğunu bilmeden el kaldırırlarsa bu kendi iradelerinin olmadığını gösterir.

“Ahmet Şık’ın, Kadri Gürsel’in, Cumhuriyet’in FETÖ’yle ne ilgisi var?”

FETÖ ilgili suçlamaların tek nedeni var. Haksız uygulamalara ses çıkarıyoruz. Bütün hayatımız Gülen ile mücadele ile geçirdik. Ben mazlumları savunuyorum. Darbe girişiminde bulunanlara ben nasıl mazlum derim, yargılanacaklar. Ama aile boyu suç üretildi. Somut örnek vereyim, İbrahim Kaboğlu’nun, Ahmet Şık’ın, Kadri Gürsel’in, Cumhuriyet’in, Sözcü’nün FETÖ’yle ne ilgisi var?Parası varsa dışarıda, parası yoksa içeridesiniz.Ergenekon, Balyoz döneminde sahte belge ürettiler. Artık sahte belge üretmeye bile gerek yok, alıyorum diyor alıyor.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin Kozmik Odası’nı terör örgütüne teslim edene vatan haini denir”

Bizim partimizin kuralları, tüzüğü var üye olabilirler. Kocaman partiyiz, herkesi tek tek bilemem. Bize göre sızma yok, varsa delilleri ortaya koysunlar. Enis Berberoğlu’nun FETÖ’cü olma gibi bir durumu var mı? Buna akıl tutulması denir. Bu devleti yönetememektir. CHP’den intikam alınmak isteniyor. Çünkü muhalefet eden tek partiyiz. Korkuyorlar, çekiniyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kozmik Odası’nı terör örgütüne teslim edene vatan haini denir.  Siz devlet yönetiyorsunuz Yine önemli belgeleri FETÖ’cülere teslim ettiler. Ben mi verdim bu belgeleri?

Oslo’da, İmralı’da, Dolmabahçe’de masaya ben mi oturdum. El üstünde tutuyorlardı Barzani’yi. Bütün okların CHP üzerine toplamaya çalışıyorlar. Ciddi bir medyaları var. Biz haklıyız, her söylediğimiz doğrı. AYM’nin kararı var. Vekillerin tutuklanması doğru değil. Biz dokunulmazlıkların kaldırılmasını eskiden beri istiyorduk.Kürsü dokunulmalığı hariç dokunulmazlıklara karşıyız. İbrahim Kaboğlu, kapı önüne konuldu. Paris’te ders veriyordu, pasaportuna el koydular.

Erdem Gül yargılanıyor. Eşinin de pasaporta el koydular. Kolektif suç yarattılar, dünyanın neresinde var bu? Yasalarda olmayan bir suçla insanları suçluyorsunuz. Çocuklarının dahil yurt dışına çıkmalarına engel olacaklar neredeyse.

Enis Berberoğlu’nun tutuklanması

Devlet kin ve öfkeyle yöenetilemez. Enis Berberoğlu’nun ne günahı var? Niye ispat etmiyorlar? Görüntüler Youtube’a düşüyor, AYM bu devlet sırrı değildir diyor. Ama siz müebbet veriyorsunuz. Savcı gerçekten savcı, hakim gerçekten hakim midir? Siyasi otoritenin altındaki kişilerdir. Yargı bağımsız olmalı. Hakimlerin verdiği her karar doğrudur diyemeyiz.

Düzeltecek bir makam bulunmalı. Yargıyı kendi kontrol altına alırsanız olmaz. Danıştay Başkanı senin bakanın değil ki. Bir Danıştay Başkanı, hakim önünü iliklemez, siyasal açıklama yapamaz. Yargıç kararlarıyla konuşur. Yargıç esas duruşta bulunursa hakim denmez ona. Hakimde onur olur, toplumda ayrı bir statüye sahiptir. AKP il yönetimindeki avukatı hakim yapıyorlar. Bütün partili avukatları hakim yapıyorsunuz.Ahlak diye bir ilke var buna uymazsanız bu hale geliriz işte.

Müfredat konusu

Mustafa Kemal Atatürk bütün insanların ortak değeridir. Bu değeri ortak sahip çıkmamız gerekir.  Mesele çocuklarımıza çağdaş bir eğitim verecek miyiz, vermeyecek miyiz? Bir ilkenin arkasından gitmemiz lazım. Atatürk’ün izinden değil Atatürk’ün önünden koşmamız gerekir. Çağdaş uygarlıktır gelecek.

Müfredat milli ve evrensel olması gerekir. Bir sabah kalktık 4+4+4 getireceğiz dedi. Her bakan geldiğinde eğitimde reform yapılıyor. Kendi çocuklarını denek olarak kullanan tek ülke Türkiye’dir. Bir ülkeyi geri bırakmak için eğitimi bozmak yeterli. TEOG kalkmadan yarım saat önce Milli Eğitim Bakanı’na sorsanız öve öve bitiremezdi. Bir kişi söyledi yıldırım hızı ile toplandılar. Böyle bir eğitim sistemi olmaz. Eğitimde en güzel reformu yapan Finlandiya. İster bir çocuk ister bin çocuk eğitim değişmez. Olay nüfus değil tamamen ilke. Şimdi daver etti Finlandiya Eğitim Bakanı’nı çağırdık. Bizde eğitimde reforma ihtiyaç var. Bunun ilk kararını verecekler eğitimcilerdir, siyasiler değil. Her alanın kendine göre sorunları ve çözümleri var. TEOG’u kaldırmanın mantıklı gerekçesini söyle. Bu sınavı da onlar getirdiler. Utanmasalar TEOG’u ‘CHP getirdiler’ diyecekler.  Bana eğitim sisteminden memnun bir aile göstersinler.

“Eğitimde birlik tamamen yıkıldı”

Her okulun ayrı reform programı var. Eğitimde birlik tamamen yıkıldı. Türkiye’nin geleceğini nasıl kuruyorlar. Yer gök imam hatip okulu oldu. Biz imam hatip okuluna karşı değiliz ama bu ülkenin doktora, fiziğe, kimyaya ihtiyacımız var.  TEOG’un yerine ne gelecek? Erdoğan’ın eğitim konusunda birikimi nedir, ben daha 4 yıllık diplomasını görmedim. Orjinal diplomasını takdim etmedi. Her konuda bilgisi var. Bunlar çocuklarımızın geleceği ile oynuyorlar. Bizim çocuklarımızın ideallerini köreltiyorsunuz. Eğitimde fırsat eşitliği var mı? Kendi kültürümüz yok. Hangi kültürümüze sahip çıktık? Hangi romancı, eleştirmen, karikatürist el üstünde tutuldu?

Bizimle yola çıkanlar bizden daha hızlı gelişti.

Meral Akşener’in partisi

Biz her partiye saygı duyuyoruz. Meral Hanım’da böyle bir gelişimde bulunuyor.

Erken seçim

Erken seçim olabilir, biz zaten çalışıyoruz. Örgütlerimizle birlikte çalışıyoruz. Nerede bir sorun varsa önce sorunu anlatıyoruz sonrasında da çözümü anlatıyoruz.

Devletlerde devamlılık esastır. Bütün gerçekleri halka anlatacağız. Biz sadece şunu soruyoruz, hastaneyi, köprüyü, yolu kaça yapıyorsunuz? İzmir’de metro yapıyoruz 50 milyon TL’ye, Ankara’da yapılıyor 100 milyon TL’ye bu fark nereden kaynaklanıyor. 80 milyon doğduğu andan itibaren vergi ödüyor. Bu paralar nereye gidiyor?

Cumhurbaşkanlığı adaylığı

Cumhurbaşkanı adayının kim olacağını sadece ben karar veremem. İlkemiz cumhurbaşkanı adayının tarafsız olması. 2019’da huzuru getireceğiz. Bu ülkenin hapishanelerinde gazeteciler olmayacak. 20 Temmuz’da bir sivil darbe yaşadık, Türkiye’yi darbelerden arındıracağız.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.