anadoluverumelimedya.com

Müfredat laik devlete karşı

Okullarımızda şu adlarla dini dersler veriliyor.

Reklam alanı

Temel Dini Bilgiler İlköğretim 1- 2

Temel Dini Bilgiler (İmam Hatip Ortaokulu)

Temel Dini Bilgiler Ortaöğretim ( 1- 2 )

Peygamberimizin Hayatı (İlköğretim)

Peygamberimizin Hayatı (Ortaöğretim)

Kur’an – ı Kerim (İlköğretim ve Ortaöğretim)

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ( İlköğretim ve Ortaöğretim )

Bunlardan sadece biri zorunlu diğerleri ise seçmelidir. Zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleridir. Öncelikle şunu belirteyim; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yeni müfredatı henüz yok. Taslak müfredat, HENÜZ kesin müfredat olarak açıklanmış değil. Okulların açılmasına birkaç gün kala kesin müfredatın açıklanması sürpriz olmaz. Lakin açıklanmazsa bu sene okutulacak olan müfredat geçen yılki müfredat olacaktır. O müfredat da zaten AİHM tarafından mahkum edilmiş bir müfredattır. Bu konuda 2014 yılı AİHM kararına başvurulabilir. Kararda özetle; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin Türkiye’deki inançsal çeşitliliği yansıtmadığı ve bu nedenle de zorunlu olamayacağı vurgulanıyor. AİHM tarafından insan haklarına aykırı olduğu hükmü verilmiş olan bir müfredat yaklaşık 2 yıldır uygulanmaya devam ediyor. Diğer bir ifadeyle karar fiilen tanınmamış haldedir.

Kur’an – ı Kerim ders müfredatı ile ilgili de herhangi bir açıklama yapılmış değil. Bakanlıkça verilen müfredatla ilgili bağlantılarda hem Kur’an – ı Kerim derslerinin hem de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin öğretim programları yer almıyor.

Ben bu vesiyleyle başta eğitim sendikaları olmak üzere, demokratik kitle örgütlerini / sivil toplum kuruluşlarını müfredata karşı dava açmaya çağırıyorum.

“Temel Dini Bilgiler”,“Peygamberimizin Hayatı” İmam Hatip Liselerinde okutulan “Akaid ve Kelam”  adlı derslerle ilgili olarak şu konular esas alınmak suretiyle dava açılabilir:

1.   Ders müfredatları, yalnızca bir mezhebin bakış açısına göre hazırlanmıştır.

2.   Ders müfredatları, Türkiye’deki inançsal ve mezhepsel çeşitliliği yansıtmamaktadır.

3.   Ders müfredatları, devletin laiklik ilkesine aykırı unsurlar barındırmaktadır.

a.   Cihad kavramının müfredatta yer alması ve bu kavram işlenirken silah kullanma yetkisinden bahsedilmesi laikliğe aykırıdır. (Cihad kavramının öğretilmesinden vazgeçildiği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.)

b.   “Ateist, Deist, Mürted ve Müşriklerle evlenilmez!” ifadelerinin yer aldığı Peygamberimizin Hayatı adlı ders, din ve inanaç özgürlüğü bağlamında temel bir insan hakkı ihlalini içermekte ve büyük bir suç unsuru teşkil etmektedir.

c.   Ders müfredatında kullanılan dil ve terminoloji indokrine edici olup “Din Öğretimi” kavramının dışına taşmakta ve belli bir din ve mezhebin empoze edilmesini amaçlamaktadır. Böylece Milli Eğitim Temel Kanununa pek açok açıdan aykırılık teşkil etmektedir. Malumunuz Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde “Din Öğretimi Genel Müdürlüğü” mevcut ama din eğitimi ile ilgili bir müdürlük söz konusu değildir. Zira böylesi bir müdürlük, laiklik ilkesine aykırıdır.

d.   Ders müfredatlarında Atatürk, Cumhuriyet ve Laiklikle ilgili hçbir ünite ve konu bulunmamakta, bu da açıkça laiklik ilkesinin çiğnenmesi anlamına gelmektedir.

e.   Derslerin seçmeli olması demek, yukarıda ifade edilen esas ve ilkelere karşı muafiyet sahibi olması anlamına gelemez.

Gelen tepkiler üzerine dini derslerin müfredatından had cezası, ukubat ve muamelat gibi başlıkların çıkarıldığı anlaşılıyor. Ancak; “İslam ve Toplum”, “İslam ve Ekonomi”, “İslam ve Hukuk” gibi ünitelerin içeriğinde ümmet toplumu ve şeriat yasaları propagandasının halen yapılmakta olduğu görülüyor.

Özellikle Peygamberimizin Hayatı adlı dersin 10. Sınıf müfredatında yer alan “Medine İslam Devleti” başlığı altında laik devlet düşüncesine karşı İslam Devleti ideolojisinin propagandası yapılmaktadır.

Bütün dini derslerin müfredatlarında ve konu anlatımlarında; “İslam Devleti”, “İslam Toplumu”, “İslam Hukuku” gibi ifadeler ümmet ideolojisini esas alan bir söylemi işaret etmektedir.

İmam Hatip Liselerinin ders müfredatında yer alan “Akaid ve Kelam” dersinde Sekülerizm ve dünyevileşmenin (laikliğin) bir inanç problemi ve ahlakî yozlaşma sebebi olarak gösterilmesi anayasanın; din, inanç ve vicdan özgürlüğü ile ilgili maddelerine yönelik alenen aykırılık içermektedir.

Anlaşılan o ki, Milli Eğitim Bakanlığı yoluyla Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Laiklik ilkesi aşındırılmak ve nihayetinde bu ilkenin içi tümüyle boşaltılmak isteniyor.

Buna yönelik itirazların sonuç alamaması durumunda kısa ve orta vadede Türkiye’nin soft bir din devletine dönüşmesi kaçınılmazdır.

Cemil Kılıç

Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.