anadoluverumelimedya.com

Trump 800.000 göçmeni sınır dışı ediyor

ABD Adalet Bakanı Sessions, ABD’de yaklaşık 800 bin kişiyi etkileyecek ve bir önceki Başkan Barack Obama döneminde geçen göçmen DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals ) uygulamasını kaldırdıklarını açıkladı. Kamuoyunda DACA’dan yararlanan 800 bin kişi için “Dreamer” (hayalperest) tanımı kullanılıyordu.

Reklam alanı

Ayrıca yasanın 6 ay sonra yürürlükten kaldırılacağı belirtilirken, herhangi bir yeni yasa yapılmadığı takdirde 800 bin göçmen sınır dışı edilecek. Programın “anayasaya aykırı” olduğunu savunan Sessions, uygulamanın “yasadışı yabancıların işe yerleşmeleri sebebiyle yüz binlerce Amerikalı’nın o işlerden yoksun bırakılmalarına sebep” olduğunu söyledi.

Bu uygulamaya göre, gerekli kriterleri sağlayan kendileri çocuk yaştayken aileleri tarafından yasa dışı olarak ABD’ye getirilen ve hayatlarının önemli kısmını bu ülkede geçiren genç göçmenlerin ülkeden sınır dışı edilmeleri iki yıl süreyle erteleniyor. Bu kriterler arasında ABD’de liseyi bitirmek veya ABD Ordusu’nda hizmet vermek de bulunuyor. Ayrıca başvuranlara iki yıl süreyle okuma veya çalışma izni de veriliyor.

ABD Başkanı Trump’ın DACA programını iptal etmesinin ardından ilk kez konuşan eski Başkan Barack Obama, “Bu gençleri hedef almak yanlış” diyerek tepkisini dile getirdi. Obama, “Gençlere yapılmış büyük bir kötülük, onlar bizim geleceğimize katkı sunacak. Çocuklarımızla birlikte bu ülkeye hizmet edecekler” dedi. Obama, kongre üyelerine seslenerek “bu gençleri ve geleceğimizi korumak” için üzerinize düşeni yapın” dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan ABD Başkanı Donald Trump, kararını savundu ve, “Çoğunluğu şu anda yetişkin olan çocukları ebeveynlerinin eylemlerinden dolayı cezalandırmak istemiyorum. Ancak bizim bir fırsatlar ülkesi olmamızın aslında bir yasalar ülkesi olmamızla ilgili olduğunu fark etmemiz gerekir” dedi. Tahminlere göre ABD’de 11 milyon civarı yasadışı göçmen bulunuyor ve bu kişilerin birçoğu Hispanik.

sözcü

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.