anadoluverumelimedya.com

‘ABD, F-16 meselesinde Türkiye’ye karşı taktik uyguluyor’

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yüzlerce savaş pilotunun Türk Hava Kuvvetleri’nden ihraç edilmesi, Türk F-16 savaş pilotlarının eğitimi için yabancı ülkelerden destek alınması ihtiyacını doğurdu. Pakistan’dan Türkiye’ye F-16 eğitmeni gönderilmesinin önünü kesen ABD, kendi ülkelerindeki eğitmenler aracılığıyla ancak Türk pilotlar ABD’ye gönderildiği takdirde pilotlara eğitim verebileceklerini söyledi. ABD’nin eğitmenlerini Türkiye’ye göndermeme ısrarı, halihazırda Fetullah Gülen’i Türkiye’ye iade etmemesi sebebiyle Türkiye’yle aradaki ipleri bir kez daha gerdi.

Reklam alanı

Konuya ilişkin Sputnik’ten Elif Sudagezer’in sorularını yanıtlayan emekli Hava Korgenerali Dr. Erdoğan Karakuş, ABD’nin Türkiye’yle ilişkileri düzeltmek yerine taktiksel bir tutum içerisinde olduğuna işaret etti:

“ABD Pakistanlı eğitmenlerin gelmesini, bizdeki yeni ve modernizasyona tabi tutulmuş F-16’ların elektronik kart sistemini görmemeleri için istememiş olabilir. Ancak Pakistanlı pilotların gelmemesini isteyen ABD’nin kendi pilotlarını yollamak yerine Türkiye’deki pilotların ABD’ye gitmesini istemesi ‘Bakın ben size tamamen engel olmuyorum’ mesajı verme niyetiyle atılmış bir hamle. Bu da uygun ve kabul edilebilir bir davranış değil.”

‘ABD’NİN TAVRI İLİŞKİLERİ KÖTÜYE GÖTÜRÜYOR’

 

 

ABD’nin hamlesinin, Türkiye’ye 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gerginleşen ilişkilerin daha da kötüye götüreceğine değinen Karakuş “Malumunuz, şu anda Amerika’yla ilişkilerimiz çok da iyi değil malumunuz, PKK/PYD meselesi dolayısıyla. İkinci olarak da Rusya’dan alacağımız s-400’lerden dolayı ilgili olarak da ABD ile sıkıntı yaşıyoruz. Daha da önemlisi, ABD, 15 Temmuz ile ilgili olarak FETÖ’nün başındaki kişinin bize verilmeyişi de büyük sorun. Bütün bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda ABD’nin bu tavrı ilişkiler açısından daha olumsuz sonuçlar doğurabilir” dedi.

F-16 savaş pilotu eğitmen krizinin Türkiye’nin ihraç ettiği pilotların bir kısmının göreve yeniden başlamasıyla çözebileceğini dile getiren Karakuş “Bu eğitimleri Pakistan’dan da Amerika’dan da getirtemiyorsan, kendi yağınızda kavrulacaksınız. Çözüm bu. Bizim bütün ülkelere yetiştirdiğimiz bir yığın pilot var. Ürdün’e yetiştirdik, Bahreyn’e yetiştirdik, Katar’a yetiştirdik, İtalya’ya yetiştirdik. Biz birçok ülkeye F-16 pilotu yetiştirdik. Kendimize de yeteriz” diye konuştu.

‘TÜRK HAVA KUVVETLERİ ÜZERİNDE OYUN OYNANIYOR’

ABD başta olmak üzere pek çok ülkenin Türkiye’nin yetenekli savaş pilotlarının varlığından rahatsız olduklarını söyleyen Karakuş şöyle ekledi:

“Bizim öğretmen pilotlarımız da çok yetenekli. Bizim pilotlarımız da çok yetenekli. Zaten Türk Hava Kuvvetleri’nin üzerinde oynanan oyunların nedeni bu. Düşünebiliyor musunuz, Amerika’da gerçekleştirilen tatbikatlarda bir Türk pilotu 26 Amerikan uçağını düşürünce ve diğer Türk pilotlar da çok sayıda uçak düşürünce, Türklerin oluşturduğu kırmızı takım, mavi takıma karşı galip geldi. O kadar yetenekliler ki, o kadar mükemmeller ki bu birçok ülkeyi rahatsız ediyor. Türkiye’nin kendisine çare bulacağına inanıyorum.”

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.