anadoluverumelimedya.com

‘Daha ciddi yaptırımlar gelebilir’

HÜSEYİN ŞİMŞEK / Birgün

Reklam alanı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşması güncellenmeyecek” ifadelerinin hemen ardından yaptığı açıklamalar tepki çekti.

Referandum öncesinde seçim konuşması yapmak isteyen Bakanlara izin vermeyen ülkeleri, “Dış mihraklar” olarak adlandıran ve bu ülkelerin Türkiye’nin iç işlerine müdahale ettiğini öne süren Erdoğan, Almanya’daki seçimlere ilişkin seçmenlere ‘talimat’ verdi. Erdoğan, “Almanya’daki bütün soydaşlarıma diyorum ki ne Hıristiyan Demokratları ne SPD’yi ne Yeşilleri destekleyin. Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır” dedi.

Erdoğan’ın bu söylemleri Alman basınında geniş yer bulurken Almanya Başbakan Angela Merkel, “Almanya’nın iç işlerine karışılmasına müsaade etmeyiz” mesajını paylaştı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise, “Bu açıklamalar Almanya’nın demokratik değerlerine yapılmış eşi benzeri olmayan bir saldırıdır” dedi.

Erdoğan’ın Almanya’daki seçimlerde SPD’ye, Hıristiyan Demokrat Partisi’ne ve Yeşiller Partisi’ne oy verilmemesine yönelik çağrısını TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Dışişleri Komisyonu Üyesi ve HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy ile Özgürlük ve Dayanışma Almanya’dan tepki geldi.

‘Hollanda krizinden daha büyük bir facia’

16 Nisan Referandumu’nun öncesinde Hollanda ile yaşanan ‘bakan’ krizini hatırlatan CHP’li Oğuz Kaan Salıcı, “Erdoğan, Bakan Hollanda’da konuşturulmayınca, ‘Hollanda ve Batı Hayır’cıları destekliyor’ dedi. Bugün yaşananlar, Hollanda ile yaşananların tam tersi bir durumdur. Hatta bu durum daha büyük bir faciadır” dedi.

Almanya’da yakın zamanda yapılacak seçimde, “Şu üç partiye oy vermeyin” demenin, orada yaşayan Almanya vatandaşı ya da çifte vatandaş Türkiyelileri yönlendirmek olduğunu ifade eden Salıcı, “Türkiyeli seçmeni yönlendirmeye çalışmak, Türkiye – Almanya ilişkilerinde anormal bir gerginliğe neden olur. Bunun Türkiye’nin çıkarları ile örtüşür bir tarafı yok. Bunun Almanya’da vatandaş olan ya da Türkiye vatandaşı olan ancak orada yaşayan vatandaşlarımızın çıkarlarıyla da örtüşen bir tarafı yok” şeklinde konuştu.

‘İradenin üzerine ipotek konulamaz’

Almanya’da oy kullanma hakkına sahip insanlara talimat vermenin kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulayan CHP’li Salıcı, “Kimsenin iradesinin üzerine ipotek konulamaz. Bu tür açıklamalar, bir devlet adamı olgunluğu içinde yapılmış açıklamalar değildir. Açıklamalar, Almanya, AB, NATO ilişkilerine zarar verir. Bizler müttefik ülkeleriz. Aynı gelecek tahayyülü üzerinden gidiyoruz. İlişkilerimizi, ticaretimizi, tarihi geçmişimizi sıkıntıya sokacak açıklamalardan kaçınmamız gerekirken, tam da böyle açıklamalar yapılıyor” ifadelerini kullandı.

‘Dış politikayla ilgisi yok’

Almanya’nın Gümrük Birliği anlaşması ile ilgili Türkiye’yi dışarıda bırakma çabasının da kabul edilemez olduğunu ifade eden Salıcı, şunları söyledi:

“İki ülke arasındaki meseleleri miting meydanlarından ya da basın üzerinden tartışırsanız halkları birbirine düşürürsünüz. Siyasetçiler diplomatik yollarla iletişime geçer. Halkların arasında oluşan nefret tohumları kolay kolay ortadan kalkmaz. AKP, zamanında bunu İsrail ve Rusya ile yaptı. ABD ile Belçika ile Hollanda ile de yaptı. Bu dış politika konularını miting meydanlarında konuşup başka ülkelerin politikalarını yuhalatmanın dış politika yönetimi ile hiçbir ilgisi yok.”

‘Seçimlerin ardından ciddi yaptırımlar gelecek’

HDP’li Hişyar Özsoy da, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın açıklamalarının “Alman seçimlerinin ardından Türkiye’ye yapılacak yaptırımlar” ile ilgili olduğunu söyledi. Özsoy, “Tayyip Erdoğan da pekâlâ biliyor ki Almanya’daki seçimlerin hemen ardından çok ciddi yaptırımlar gelecek. Bunun hazırlıkları söz konusu” dedi.

“Türkiye’yi sıkıntılı günler bekliyor”

AKP’nin, Almanya ile ilişkileri toparlamaktan ziyade iç siyasette yaptığı gibi kutuplaştırmayı tercih ettiğini dile getiren Özsoy, “Erdoğan’ın çok alışık olduğumuz bir yöntemidir bu söylemler. Fakat şunu da akıldan çıkarmamak gerekiyor ki Erdoğan’ın bu söylemlerinin faturasını hem Almanya’daki Türkiye vatandaşları hem de Türkiye halkı genel anlamda ödeyecektir. Özellikle de ekonomik anlamda Türkiye’yi sıkıntılı günlerin beklediğini söylememiz gerekiyor.”

***

Erdoğan Türkiyelilerin Vasisi değil

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın Almanya seçimlerine ilişkin açıklamaları Almanya’da yaşayan Türkiyeliler tarafından da eleştirildi. Özgürlük ve Dayanışma Almanya tarafından yapılan açıklamada Erdoğan’ın iç politikada her sıkıştığında gündemi Almanya’da yaşayan Türkiyelilere çevirdiği ifade edilerek, “Erdoğan her zaman aynı şeyi yapıyor. Bunun da olumsuz sonuçları ile biz karşı karşıya kalıyoruz” denildi.

Özgürlük ve Dayanışma Almanya tarafından yapılan açıklama şöyle: “Tayyip Erdoğan, iç politikada ne zaman sıkışsa gündemi değiştirmek için ülke dışına dönüyor. Bu da genellikle Almanya oluyor. Son olarak Almanya’da yapılacak seçimlerle ilgili yaptığı açıklama da bunlardan biri. Birkaç kuşaktır Almanya’da yaşayan, burada doğan ve Almanya’da bir hayat kuran Türkiyeliler üzerinden söylem geliştirmek en çok bizleri zor durumda bırakıyor. Erdoğan’ın artık Almanya’da ya da Avrupa’da yaşayan Türkiyelilerin vasisi olmadığını anlaması gerekiyor. Varlığımız kirli siyasetin pazarlık konusu yapılamaz.”

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.