anadoluverumelimedya.com

Bolivarcı Devrim yeni bir zafere daha yürüyor

Özgür Uyanık/ Karakas

Reklam alanı

Son birkaç yıldır giderek derinleşen biçimde döviz spekülasyonlarında ulusal parası değer kaybeden, hiper enlasyona sürüklenen, ambargo ve karaborsa sebebiyle ihtiyaç malı kıtlığı oluşan ve tüm bu ekonomik krizlerin üstüne ABD’ci muhalefete bağlı sokak çetelerinin terör ortamında yaşamaya çalışan Venezuela halkı, Bolivarcı Devrimle yola devam etme kararlılığını her fırsatta ortaya koyuyor.

Başkan Maduro’nun yaptığı çağrıyla 30 Temmuz’da gerçekleşecek yeni bir anayasa için referanduma hazırlanıyor. ABD’ci muhalefet Maduro’nun çağrısını reddetti ve referanduma katılmayacağını hemen ilan etti. Muhalefet mecliste elde ettiği çoğunluğa yaslanarak halkın %90’ının Maduro’ya karşı olduğunu iddia ediyordu. Fakat geçtiğimiz Pazar günü Yüksek Seçim Kurulu CNE’nin ve muhalefetin ayrı ayrı gerçekleştirdiği referandum denemesi halkın Bolivarcı yönetime desteğinin beklenmedik düzeyde yüksek olduğunu gösterdi. Diğer yandan olağanüstü uluslararası desteğe sahip muhalefetin alternatif bir referandumu bile örgütleme kapasitesinden yoksun oluşu ve yetersiz halk desteği ortaya çıktı.

Muhalefetin kurduğu oy merkezlerinde büyük boşluklar gözlenirken Maduro’nun çağrısına uyarak resmi sandıklara giden halk sabahın karanlığında caddelerde uzun kuyruklar oluşturdu. Muhalefete destek veren uluslararası medya servis edecek uygun resim bulamayınca Chávez taraftarlarının oluşturduğu kalabalıkları ABD’ci cepheymiş gibi yansıtmaya kalktı ama bayrakları silemedi. Ayrıca muhalefetin sandıklarında hiçbir kontrol ve kayıt sistemi olmadığından otobüslerle kendi taraftarlarını bir merkezden diğerine taşıyarak katılım sayısını yüksek gösterme çabaları kameralara yansıdı. Muhalefetin 14 bin sandıkta 12 saatte 7 milyondan fazla seçmenin oy verdiği iddiası hiç kimseyi ikna etmedi. ABD Başkanı Trump bu başarısızlığı örtmek için, halkın Maduro’ya karşı olduğunu gösterdiğini, ay sonunda yapılacak referandumun gerçekleşmesi halinde Venezuela’ya sert yaptırımlar uygulayacağını açıkladı. Bolivarcı yönetim ise ABD’nin açık emperyalist müdahalesini Birleşmiş Milletler’e şikayet etti.

Pazar günü halkın yarısından fazlasının devrime güvenini sürdürdüğü ve referandumu engellemenin mümkün olmadığı görüldü. Referandum komün meclisine dayalı yeni bir halk anayasası getireceğinden ABD destekli partilerin Venezuela siyasetinden tasfiye olması bekleniyor. Bu nedenle ABD ülkede kaosu sürdürerek paralel bir iktidar kurmak istiyor. Ancak bir referandum denemesini bile beceremeyen Venezuela muhalefetinin paralel bir devleti nasıl inşa edeceği bilinmiyor.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.