anadoluverumelimedya.com

İçtüzüğe kararlı direniş

AKP ve MHP’nin üzerinde uzlaşarak, TBMM Başkanlığı’na sunduğu ve 18 maddeden oluşan Meclis İçtüzük değişiklik teklifinin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerine yarın başlanacak. Teklifin komisyondaki görüşmelerine ise CHP ve HDP muhalefet edecek. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Komisyona katılacağız, eleştirilerimizi dile getireceğiz. Tarihe not düşeceğiz” derken, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “Etkin bir muhalefet ortaya koyacağız” görüşünü dile getirdi.

Reklam alanı

AKP Sözcüsü Mahir Ünal’ın henüz Meclis Başkanlığı’na sunulmadan “11 Temmuz’da Anayasa Komisyonu’nda görüşmelerine başlanacağını” duyurduğu Meclis İçtüzük değişiklik teklifinin görüşmeleri yarın saat 14.00’te, Anayasa Komisyonu’nda başlıyor.

AKP ve MHP’nin destek vereceği teklifin görüşmelerine CHP ile HDP ise muhalefet edecek. CHP’nin içtüzükle ilgili değişiklik teklifine ilişkin görüşlerini Cumhuriyet’e anlatan Grup Başkanvekili Özgür Özel, “CHP’nin komisyona katılacağını, eleştirilerini dile getireceğini, Genel Kurul’daki sunumda da AKP ve MHP’i ayıplarıyla baş başa bırakacaklarını” söyledi. Dünya parlamentolarında içtüzük değişikliklerinin muhalefet partileri tarafından teklif edildiğini, muhalefetin bu tür değişiklikleri “daha uzun denetim ve daha fazla söz hakkı için istediğinin” altını çizen Özel, “Buna eğer o hükümet ‘evet’ diyorsa, o ülkede parlamento işliyor demektir. Bu da iktidar partisinin onuru olur. İktidar partisi, muhalefetin sesini kısmaya çalışmaz. MHP’nin yaptığı işbirliğine de gelince, MHP ‘kağıt üzerinde muhalefet’ yapıyor. Halüsinasyon görüyor, ‘kendisini iktidar sanıyor.’ 430 kilometrelik yürüyüşümüzde milliyetçileri gördük, meselenin son derece farkındalar, partilerini ve ülkelerini seviyorlar. Ama Meclis’teki MHP’liler, özellikle yönetim kadrosu, bir şuur kapanıklığı ile karşı karşıya.”

‘Reddediyoruz’

HDP Sözcüsü Osman Baydemir de içtüzük değişikliğine Meclis’te “etkin muhalefet edeceklerini” vurgulayarak, şunları söyledi:

“HDP MYK, Meclis’te bulunan grubumuza tam, açık yetki verdi. Etkin bir muhalefet ortaya koyacağız. Çünkü bu paket muhalefeti tamamen susturma girişimidir. Bu paket Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkarma süreçlerini Meclis’te tartıştırılmaksızın geçirme paketidir. Bu paket susmayanları, eleştirenleri Meclis’te konuşturmama, konuşturanları da para cezası ile cezalandırma paketidir. Bu paket Kürt düşmanlığının tezahürü paketidir. 15. maddeye baktığımızda ‘Kürt’ demek, ‘Kürdistan’ demek, ‘Sivas katliamı’ demek, Soma için ‘katliamdır’ demek, ‘Kürt illeri’ demek para cezası gerektirebilir. 1940’ların Türkiyesi’ne geri dönüş paketidir, reddediyoruz.”

15 Temmuz darbe girişimi sonrası İstanbul Yenikapı’da yapılan mitingi anımsatan Baydemir, “Hatırlarsanız İstanbul’da bir miting yapılmış ve bir ruh çağırma seansına dönüştürülmüştü. Bir kez daha Meclis’te ruh çağırmaya girişecekler. Ama gelecek ruh emin olun Kenan Evren’in ruhudur. Ve Kenan Evren’e bile bu pakete karşı ‘Ben bile bu kadarını düşünmemiştim’ dedirtecektir” dedi.

cumhuriyet

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.