anadoluverumelimedya.com

Katar krizinde 15 milyar dolar tehlikede

Pazartesi günü Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Yemen, Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdu. Dünya dün bu krizle tanışırken oluşan durumun Türk ekonomisine etkilerini aydinlik.com.tr ekonomi servisi sizler için araştırdı.

Reklam alanı

Katar 2,2 milyonluk nüfusu ile dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 14’üne sahip ve günde 650/700 bin varil petrol üreten bir ülke. 170 milyar dolarlık milli hasılası olan ülkede kişi başına düşen gelir ise 75 bin dolar civarında. Bu doğal kaynak zenginliğinden elde edilen fonu değerlendirmek için, 2005 yılında Katar Yatırım Otoritesi (QIA) kuruldu. Katar’ın yerli ve yabancı yatırım konusunda uzmanlaşmış bu fonu 170 milyar dolarlık bir büyüklüğü yönetiyor.

TÜRKİYE KATAR’DA İNŞAAT İŞİNDE ÇOK AKTİF

Türkiye Katar’da ağırlıklı olarak inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. Türk müteahhitleri Katar pazarına 2000 yılında adım attı. 2017 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadar Türk şirketleri Katar’da toplam 14.2 milyar dolar tutarında 128 proje üstlendi.  Bu projeler içinde STFA ve Yapı Merkezi’nin yabancı ortaklarıyla birlikte üstlendiği 4.4 milyar dolarlık Doha metrosu başta olmak üzere ağırlıklı olarak altyapı, ulaşım ve konaklama inşaatları var. Katar ayrıca 2022 yılında Dünya Kupasına ev sahipliği yapacak.

Katar’ın Dünya Kupası ev sahipliği için yaklaşık 170 milyar dolarlık alt ve üst yapı yatırımı yapması bekleniyor. Dünya kupası için 8 stadyum kullanılacak, bunlardan 5 tanesi yeni yapılacak, 3 tanesi de yenilecek. Türk müteahhitler de bu projelerden pay alabilmek için son aylarda Katar’da fuarlara katılıyor. Hedef 2022’ye kadar 15-20 milyar dolarlık iş alabilmek. Türk şirketlerinin 170 milyar dolarlık yatırım portföyünden şimdiye kadar yaklaşık 7.5 milyar dolarlık iş aldığı belirtiliyor. Tek kalemde en büyük alınan iş ise Tekfen’in aldığı 2.3 milyar dolar yol inşaatı.

KATAR’IN YABANCI ŞİRKETLERE YAPTIĞI YATIRIMLAR

Katar’ın yabancı şirketlerdeki paylarını incelediğimiz zaman: Barclays Plc’de %6,3 Deutsche Bank’da %9, Credit Suisse’de %5, Volkswagen’de %17, Rosneft’de %9,75 Shell’de %2,13 A.Bank of China’da %12,99 paya sahip olduğunu görüyoruz.

KATAR TÜRKİYE’DE BİRÇOK FİRMA ALARAK YATIRIM YAPTI

Katar’dan satın almalar yoluyla Türkiye’ye ciddi sermaye akışı da gerçekleşti. Örneğin “Mayhoola for Investments” fonu, 2015 ve 2017 yıllarında yaptığı alımlarla Boyner’in yüzde 35 hissesine sahip oldu.

Bankacılık sektöründe ise ABank’a 460 milyon dolar ile ortak olan Katar sermayesi, QNB ile de Finansbank’ı 2.75 milyar euro’ya satın aldı.

Katar Silahlı Kuvvetleri’nin BMC şirketi ile savunma alanında gerçekleştirdiği ortaklığı ve Digitürk Grubu’nun Katarlı Bein medyanın elinde olduğunu da unutmamak gerek.

Katar, son 10 yılda Türkiye’ye 19 milyar dolar doğrudan yatırım gerçekleştirdi. Bütün bu rakamların söylediği ise şu: Katar’ın Türkiye ile kurulu ilişkilerinin yönetim ya da politika değişikliği ile bozulmasının en az 15-20 milyar dolarlık bir büyüklüğü etkilemesi beklenebilir.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.