anadoluverumelimedya.com

AKPM: OHAL demokratik referandum sürecini kısıtladı, YSK kararı yasaya aykırı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türkiye’de yönetim sisteminin değiştirilmesine yönelik Anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulduğu 16 Nisan referandumuyla ilgili resmi raporunu açıkladı.

Reklam alanı

DW Türkçe‘nin haberine göre Türkiye’deki seçmenlerin Yüsek Seçim Kurulu (YSK) ve diğer devlet otoriteleri tarafından referandumun içeriği konusunda “tarafsız” biçimde bilgilendirilmediğine vurgu yapılan raporda, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal ile “gerçek anlamda demokratik bir referandum süreci için gerekli temel özgürlüklerin kısıtlandığı” söylendi.

Raporda “darbe girişimi sonrası binlerce kişinin işine son verilmiş veya gözaltına alınmış olunmasının siyasi iklim üzerinde olumsuz etki yarattığı” belirtildi.

“OHAL kapsamında olağanüstü yetkilerle donatılan valilerin”, bu yetkileri “temel hak ve özgürlükleri daha da sınırlandırmak için kullandıkları” görüşü ifade edildi.

Seçimlerle ilgili yasal çerçevenin referandum konusunda net olmadığı ve “demokratik bir referandum için yetersiz kaldığı” söylenen raporda, referandum kampanyasının finansmanıyla ilgili yasal çerçeve de “siyasi partilerin harcamalarının saydam olmaması nedeniyle yetersiz” olarak nitelendi.

RAPOR AB İÇİN REFERANS NİTELİĞİNDE

Raporda 18 maddelik anayasa değişikliğinin Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki danışma organı olan Venedik Komisyonu tarafından “kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıracağı” gerekçesiyle Avrupa normlarına aykırı bulunduğu da hatırlatıldı.

AKPM, 16 Nisan referandumunu TBMM’nin daveti üzerine 21 parlamenterle Ankara, İstanbul, Antalya, İzmir ve Diyarbakır’daki seçim bürolarında gözlemlemişti.

AKPM raporu, aralarında AİHM’nin de bulunduğu tüm Avrupa Konseyi organları ve AB için referans belge olma özelliğine sahip.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.