anadoluverumelimedya.com

İncirlik’in dayanağı kalmadı

“ABD teröristlere ağır silah dahil her türlü desteği vererek aramızdaki anlaşmayı tek taraflı bozmuştur.”

Reklam alanı

 

Dr. Cihangir Dumanlı – E.Tuğgeneral

ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) için bölgede yürüttüğü askeri faaliyetlerde en önemli dayanağı başta İncirlik olmak üzere Türkiye’nin kullandırdığı üsler ve hava sahasıdır.

ASKERİ KOLAYLIK SAĞLAMAK GAFLETTİR

BOP’un hedefi emperyalizmin Birinci Dünya Savaşı’nda yapamadığı bağımsız “Büyük Kürt devleti”ni kurmak ve Akdeniz’e çıkışını sağlamaktır. Bunun için Irak bölünmüş, kuzeyinde Kürt devletinin birinci ayağı oluşturulmuş, sıra Suriye ayağına gelmiştir.

Toprak bütünlüğümüzü doğrudan tehdit eden bu girişimde, Türkiye’nin ABD’ye askeri kolaylık sağlaması gaflet ve dalaletin ötesine geçmiştir.

Yaşamsal ulusal çıkarlarımız İncirlik ve diğer üslerin ve hava sahamızın Amerikan askeri faaliyetlerine derhal kapatılmasını gerektirmektedir. Bunun için yeterli hukuksal argümanımız mevcuttur.

SEİA’NIN SINIRI

Türkiye ile ABD arasındaki savunma işbirliğinin hukuki çerçevesi 1980 tarihli “Savunma Ve Ekonomik İşbirliği Antlaşması (SEİA)” ile çizilmiştir. SEİA’nın birinci maddesi, bu antlaşmanın NATO’nun amaç ve kapsamı ile sınırlı olduğunu belirtmektedir. Oysa 1980 yılındaki NATO ile bugünkü NATO arasında çok büyük farklar vardır. Soğuk Savaş’tan sonra kendisini yenileyen NATO, bir Kuzey Atlantik paktı olmaktan çıkmış; yeni üyeler, yeni ortaklar ve işbirliği ülkeleri ile 67 ülkeyi kapsayan, Amerikan emperyalizminin çıkarları için dünyanın her yerinde operasyon yapan bir örgüt haline gelmiştir.

GEREKÇE KALMADI

1980’de SEİA yapılırken NATO’nun amaç ve kapsamı ile bugünkü amaç ve kapsamı çok farklılaşmıştır. “ABD ile savunma ve ekonomik işbirliği faaliyetlerinin NATO’nun amaç ve kapsamı ile sınırlı olmasının” anlam ve içeriği değişmiştir. ABD’nin bugün Suriye’yi bölmesi, PKK’ya ağır silahlar vererek Türkiye’ye yönelik tehdidi büyütmesi, NATO’nun amaç ve kapsamı ile açıklanamaz. Dolayısı ile SEİA bu anlamda geçersiz olur. Yani bizim ‘SEİA gereğidir’ diye ABD’ye üs vermemizin uluslararası hukuk açısından altyapısı ve gerekçesi kalmamıştır.

SHULTZ’UN MEKTUBU

SEİA 1980 yılında beşer yıllık sürelerle gözden geçirmek üzere yapılmıştır. 1985 yılında süre dolmasına rağmen, ilk uzatma iki yıl gecikme ile 1987 yılında yapılmıştır. (1990 yılına kadar). Bu uzatma mektup teatisi yolu ile yapılmış ve teati edilen mektuplar antlaşmaya ek olarak konulmuştur.

Bu mektup teatisi kapsamında ABD Dışişleri Bakanı George Shultz, 16 Mart 1987 tarihinde Türk mevkidaşı Vahit Halefoğlu’na bir mektup yazmıştır. Shultz bu mektubunda, SEİA’nın NATO kapsamında uzatıldığını teyit ettikten sonra üçüncü paragrafında şu ifadeyi kullanmıştır:

“ABD, terörizmle ve teröre yardım ve destek sağlanması ile mücadelede Türk hükümeti ile işbirliği yapma konusundaki kararlılığını teyit eder.”

ÜS VERME HUKUKEN ORTADAN KALKTI

SEİA’ya ek olarak konulmuş olan Shultz’un bu mektubu, ABD ile Türkiye’nin savunma işbirliği yapma konusunda ABD’nin açık taahhüdünü ifade etmektedir.

Şimdi, ABD teröristlere ağır silah dahil her türlü desteği vererek aramızdaki anlaşmayı tek taraflı bozmuştur. Bu durumda bizim de NATO kapsamı ile sınırlı olan SEİA’ya uymak ve bu ülkeye üs vermek yükümlülüğümüz hukuken ortadan kalkmıştır.

Bu nedenlerle, İncirlik ve Diyarbakır başta olmak üzere ABD’nin üs ve hava sahamızı kullanmasına verilen izinler derhal iptal edilmelidir.

aydınlık

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.