anadoluverumelimedya.com

On binlerce çiftçi Ankara’ya geliyor

Mustafa Mert Bildircin / Birgün

Reklam alanı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü için on binlerce işçiyi Ankara’ya çağırdı. TZOB’un 2006 yılında Ordu’da düzenlenen Fındık Mitingi’nden sonra yapılacak ilk geniş katılımlı toplantıda krizde olan tarım sektörünün sorunları dile getirilecek.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından duyurulan buluşma, 81 ilden gelecek on binlerce çiftçinin katılımıyla saat 12’de Tandoğan Meydanı’nda gerçekleşecek.

Büyük katılım bekleniyor
Bayraktar, TZOB’un ülkenin en çok üyeli meslek örgütü olduğuna dikkati çekerek, “Birliğimizin üye sayısı 5 milyona yaklaştı. Ülke genelinde 766 ilçede Ziraat Odası var” ifadelerini kullandı. Bu yıl yapılacak 14 Mayıs etkinliğinin farklı olacağını belirten Bayraktar, “Mitingi, ülkemizin 81 ilinden, her noktasından gelecek on binlerce çiftçimizin katılımıyla gerçekleştireceğiz” dedi.

Tarımda küçülmenin üretimdeki düşüşten kaynaklanmadığına vurgu yapan Bayraktar, küçülmenin nedeninin üretici fiyatlarının düşmesi olduğunu belirterek, “Tahıl hariç, hem bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde artış devam etti. Üretici fiyatları düşünce, toplam tarımsal hasıla da reel olarak azaldı. Üreticide 1 lira olan ürün, markette 5 liraya satılmaktadır” dedi.

Talepler dile getirilecek
Çiftçiyi tarlada tutmak için, sorunlarını çözmek gerektiğini ifade eden Bayraktar şunları kaydetti:

“Bu yapı düzelene kadar, Toprak Mahsulleri Ofisi garantörlüğünde üretici birlikleri devreye girmeli, alım yapmalı, piyasayı düzenlemelidir. 2017 yılında mazot fiyatlarının yarısının devlet tarafından karşılanacak olması çiftçimiz lehine önemli bir gelişmedir.”

14 Mayıs’ta Tandoğan Meydanı’nda gerçekleşecek buluşmada, çiftçilerin dile getireceği taleplerden bazıları şöyle:

>>Elektrikte uygulanmakta olan pay ve fonlar ile yüzde 18 KDV, tarımda kullanılan elektrikte, gübrede kaldırılmalıdır. İşletmelerimizin indirimli tarifeden elektrik almaları sağlanmalı.

>>Sulamada kullanılan elektrik fiyatları aşağı çekilmeli.

>>Bakanlar Kurulu, 184 ovanın sit alanı olarak ilan edilmesi kararını en kısa zamanda almalı.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.