anadoluverumelimedya.com

Wikipedia’yı engelleyerek kendi ayağımıza kurşun sıktık

Daha önce çeşitli zamanlarda Twitter, Facebook, Youtube gibi sosyal paylaşım sitelerine erişim engeli getiren Türkiye, Wikipedia’ya erişimi yasakladı. Türkiye’deki internet kullanıcıları, 29 Nisan günü erken saatlerinden itibaren dünyanın en büyük interaktif dijital ansiklopedisi olarak kabul edilen Wikipedia’ya ulaşamıyorlar.

Reklam alanı

Wikipedia’ya getirilen erişim yasağı ile ilgili hükümet kanadından herhangi bir açıklama gelmedi.

BTK: TERÖR ÖRGÜTLERİNİN DESTEKLENDİĞİ YÖNÜNDEKİ İÇERİKLER ÇIKARILMADI

Amerika’nın Sesi’nden Hilmi Hacaloğlu’nun haberine göre, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurulu ise Twitter hesabından yayınladığı açıklamasında Türkiye’nin terör örgütlerini desteklediğini içeren bilgilerin kaldırılmaması üzerine tedbir kararının uygulandığını belirtti.

BTK’nın açıklamasında “Türkiye’nin terör örgütlerini desteklediğini belirten içerikler tüm girişimlere rağmen Wikipedia’dan çıkarılmamıştır. Bu içeriklerin doğru bilgilerle düzenlenmesine izin verilmemiştir. Https protokolü ile yayın yaptığı için sadece ilgili içeriklerin engellenmesi mümkün olmamıştır. Bu nedenle sitenin tamamına tedbir uygulanmak zorunda kalınmıştır. Bu ve benzeri içerikler ile ilgili Wikipedia editörleri gereğini yapmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Ancak Wikipedia’ya getirilen bu engelleme hakkında bir mahkeme kararı bulunmuyor.

“TÜRK HALKININ BİLGİYE ULAŞMA HAKKININ YANINDAYIZ” 

Alexa’ya göre Türkiye’nin en çok ziyaret edilen 16. sitesi olan Wikipedia, Türkiye’deki engelleme hakkında resmi bir açıklama yapmadı.

Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales ise Twitter’dan İngilizce olarak “Bilgiye ulaşmak insan haklarının temelidir. Türk halkı, bu hakkınız için savaşırken hep yanınızda olacağım” yazdı.

“KENDİ AYAĞIMIZA SIKMIŞ OLUYORUZ”

Teknoloji ve bilişim üzerine yazan gazeteci Serhat Ayan, Wikipedia’ya getiren engellemenin Türkiye’nin son zamanlarda yaptığı en büyük hata olduğu kanısında.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Ayan, Wikipedia’da Ermeni meselesi, Kıbrıs, YPG, PKK, IŞİD gibi konularda yaşanan bilgi ve savaşlarında Türk kullanıcıların bu kararla kolunun kanadığının kırıldığına dikkat çekti.

Serhat Ayan, “Belki kamuoyu hatta devleti yönetenler farkında değil ama o maddelerde büyük bir savaş yaşanıyor. Bazen gün aşırı o maddelerin içerikleri değiştiriliyor. Misal PKK terör örgütü mü değil mi? YPG/PYD PKK’nın yan unsurları mı yoksa değil mi? Hatta 15 Temmuz Darbe Girişimi hakkında bile bir sürü mücadele yaşanıyor. Bu ve yukarıda andığım başlıklarda Türkiye’nin tezlerini yazanlar da o maddeleri oluşturabiliyor karşıt tezleri savunanlar da. Şimdi Türkiye’den girenlerin engellenmesiyle bu savaşta Türk kullanıcılar maçta 2-0 geriye düşmüş oluyor. Üstelik yalnız Türkçe değil, İngilizce, Fransızca, Almanca ve daha birçok dilde bu kavga veriyor. Bu nedenle aslında bu yapılan engelleme Türk bakışını azaltarak kendi ayağımıza sıkmış olmak anlamına gelmiyor mu?” dedi.

“BU KARAR TÜRKİYE ALGISINA ZARAR VERİR”

Serhat Ayan, Wikipedia’nın engellenmesinin ardından trol olarak adlandırılan hükümete yakın bazı sosyal medya kullanıcılarının “Zaten Wikipedia güvenilmezdi” kampanyasını da eleştirdi.

Ayan, “Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nden de Türkiye’den de Google’a girip bir soru sorsanız önünüze ilk çıkan sonuç Wikipedia oluyor. Biz sevelim sevmeyelim Wikipedia evrensel bir referans kaynağı. Wikipedia’ya Türkiye’den girişin engelleyerek o siteye biraz zarar verilemiyor. Çünkü facebook gibi para kazanmaya çalışan bir site değil o yüzden de fazla sayfa gösterelim dertleri yok. Bu parasız bir organizasyon. Bu karar kısa vadede zaten zedelenmiş Türkiye imajını ve algısını daha da bozar ama uzun vadede kesinlikle Türkiye’ye zarar verir” ifadelerini kullandı.

Odav.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.