anadoluverumelimedya.com

Merkel’den AGİT açıklaması

“Türk vatandaşlarının kendi anayasaları üzerine özgürce ve demokratik biçimde karar vermesine elbette saygıyla karşılıyoruz” diyen Merkel, referandum öncesi ve esnasındaki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyledi.

Reklam alanı

Referandumu gözlemleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği AGİT’in raporunun çok önemli olduğunu kaydeden Başbakan Merkel, AGİT gözlemci misyonu Başkanı Michael Link’e “önemli çalışması için teşekkür ediyorum” dedi ve şöyle konuştu: “Onun değerlendirmesi çok önemli. Çünkü bağımsız gözlemcilerden oluştu. Türk hükümeti, bu rapora, rapordaki sorulara ve referandum kampanyasının adil şartlar altında yürümediği yönündeki eleştirilere vereceği yanıtla kendini ölçecek.”

OHAL şartları altında demokratik temel hakların da kısıtlandığına işaret eden Merkel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz Türkiye’nin referandumla ilgili usulsüzlüklere karşı tavrını da çok yakından takip edeceğiz. Aynı zamanda Türk hükümetinin anayasa reformunu uygulamasında atacağı adımları ve Avrupa Konseyi ile işbirliğini de. Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’nun anayasa reformunun içeriği hakkındaki kaygıları da çok ağır. Avrupa Konseyi ve AGİT üyesi, aynı zamanda AB üye adayı olarak Türkiye bu kaygıları da hesaba katmak zorunda. Yanlış anlaşılmasın, Türkiye’deki yönetimin Deniz Yücel olayında olduğu gibi önceden karar vermesi, hukuk devletiyle bağdaşmaz.”

Almanya’nın Türkiye’deki davaları, basın ve ifade özgürlüğü konusundaki gelişmeleri çok yakından takip edeceğini söyleyen Merkel, son haftalarda yaşanan gelişmelerin Türkiye Almanya, Türkiye Avrupa arasındaki ilişkileri de zedelediğini vurguladı. Merkel şöyle konuştu: “Biz, Türkiye Almanya, Avrupa Türkiye ilişkilerinde yapıcı diyaloğa geri dönülmesi için çaba sarfedeceğiz. Türkiye’nin Avrupa’ya, Avrupa’nın da Türkiye’ye kesin olarak sırtını dönmesi ne Almanya’nın ne de Avrupa’nın çıkarına. Burada akılın yanında açıklık da önemli. Biz bu akıl ve açıklıkla AB kurumlarında hangi etkili kararları ne zaman alacağımızı konuşacağız. Hükümet AB kurumlarının ortak tavrından yana.

’29 NİSAN’DA TÜRKİYE’Yİ KONUŞACAĞIZ’

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) değerlendirmesini göz önünde bulundurmalı” dedi. Merkel, “AB ülkeleri 29 Nisan’daki zirvede Türkiye’yi görüşecek” diye konuştu. Brüksel’de cumartesi günü yapılacak AB ülkeleri liderleri zirvesinde Merkel’in Türkiye tavrı önemli rol oynayacak.

yeniçağ

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.