anadoluverumelimedya.com

Cezayir tarihinde bir ilk

Cezayir’de ilk kez ‘tamamen kadınlardan oluşan seçim listesi’

Reklam alanı

 

Cezayir tarihinde ilk kez bir siyasi parti, 4 Mayıs’ta yapılması planlanan genel seçimlerde Şelf vilayetinde tamamen kadınlardan oluşan bir liste ile yarışacak.

Sadece erkeklerden oluşan bir liste ile seçimlere girilmesine imkan tanınmayan kanunlarda, tamamen kadınlardan oluşacak listeler konusunda herhangi bir sınırlama bulunmuyor.

Buna rağmen şimdiye kadar böyle bir girişimde bulunulmayan Cezayir’de ilk kez muhalif Halk Cephesi Partisi, sürpriz bir şekilde sadece kadınlardan oluşan bir listeyle Şelf vilayetinde yarışa dahil olacaklarını açıkladı.

Avukat Hadduce Buske‘nin ilk sırada yer aldığı listede hukuk, tıp ve kamu yönetimi alanlarında deneyim sahibi adaylar bulunuyor.

“KADINLARA GÜVENİYORUM”

Tamamen kadınlardan oluşan listeye ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Musa Tevati, “Kadınlara güveniyorum. Sadece erkek adaylardan oluşan bir listeye izin vermeyen kanunlarda, tamamen kadın adaylardan oluşacak listelere ilişkin herhangi bir yasak bulunmuyor” dedi.

Kadınların parti organlarında daha fazla etkili olduğunu ifade eden Tevati, “Şelf vilayetinden kadın adaylardan oluşan bir liste çıkarılması kararı, birçok alanda kadınlarla erkeklerin eşit olmadığı anlayışına tepkidir” diye konuştu.

“KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİNİ SOMUTLAŞTIRMAK İSTEDİK”

Seçimlerde kadın ve erkek adaylar arasında eşitlik olmadığını söyleyen Tevati, “Liste oluştururken, her zaman erkek adaylar daha fazla, kadınlar ise daha az oluyor. Attığımız bu adımla kadın-erkek eşitliğini somutlaştırmak istedik” ifadelerini kullandı.

Listenin ilk sırasında yer alan Hadduce Buske de El-Vatan gazetesine verdiği demeçte, kadınların Halk Cephesi Partisi’nin seçim programında etkin bir şekilde rol oynadığını belirtti.

Buske, “38 yaşındayım, avukatım, 2008’den bu yana partide görev yapıyorum. Hukuk, İngilizce ve eğitim alanında lisans diplomalarım var” diye konuştu.

“LİSTEDE DENEYİM SAHİBİ KİŞİLER YER ALIYOR”

Adayların akademik düzey ve partideki çalışmaları açısından ciddi kriterlere göre seçildiğinin altını çizen Buske, “Yüzde 100 kadınlardan oluşan listede, Tevati tarafından belirlenen hukuk ve kamu yönetimi alanlarında deneyim sahibi kişiler yer alıyor” ifadesini kullandı.

Cezayir makamlarına göre, yaklaşan genel seçimlerde 12 bin 591 aday yarışacak. Adayların 3 bin 945’ini kadınlar oluşturuyor.

Ülkede 2012’de “meclisteki kadın katılımını artırmaya” yönelik çıkarılan kanun, siyasi partilere seçim aday listelerinde kadınlara yüzde 20 ile 50 arasında değişen oranlarda yer ayrılması zorunluluğu getiriyor.

Kanunun uygulandığı Mayıs 2012 seçimlerinde meclisteki 462 sandalyeden 145’ine kadın adaylar oturmuştu.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.