anadoluverumelimedya.com

‘İsrail, İran ve müttefiklerine karşı savaşa hazırlanıyor’

İsrail rejimi uzun bir süredir İran ve müttefiklerinin Suriye’deki varlığına karşı kapsamlı bir medya savaşı yürütüyor.

Reklam alanı

İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu bu minvalde art arda açıklamalar yapıyor.

İşgalci lider son olarak, 1967 yılında İsrail tarafından işgal edilen Suriye’nin Golan Tepelerinde Hizbullah güçleri ile savaşmaya hazır oldukları yönünde bir açıklamada bulunmuştu.

İsrail, geçtiğimiz günlerde Hizbullah’ın Suriye’deki mevzilerine saldırmak üzere uçaklarını kaldırdığını duyurmuş, Şam yönetimi de bu uçaklardan birini düşürdüğünü açıklamıştı.

Gözlemciler bu gelişmeleri, İsrail’in, İran tarafından desteklenen grupların hakim olduğu alanda savaşı kışkırmaya yönelik bir hamlesi şeklinde yorumluyor.

TEL-AVİV’DEN SAVAŞ İLANI

ABD merkezli ‘Forward’ gazetesinin internet sitesi, Tel Aviv yönetiminin, İran-Suriye-Hizbullah triosuna karşı, Lübnan ve Suriye‘nin güney bölgelerinde bir savaş başlatma kararı aldığı yönünde haberler yayınladı.

Forward ayrıca, Tel Aviv yönetiminin, Gazze Şeridi‘nde Hamas‘a savaş açma ihtimaline işaret etti ve bu tür savaşların İsrail üzerinde büyük ve yıkıcı bir etki bırakacağına işaret etti.

Site öte yandan bu tür bir savaşın başta Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere bazı bölge ülkeleri ve işgal rejimleri arasındaki bağları güçlendireceğini vurguladı.

Öyle ki bu ülkelerin, İsrail ile ortak bir şekilde, İran ve müttefiklerinin bölgedeki etkisini sınırlandırma çabası içinde oldukları göz önünde bulundurulduğunda, bu ilişki daha da belirgin hale geliyor.

Bu gelişmelerin başta Halep ve İdlib olmak üzere pek çok noktada teröristlere karşı elde edilen büyük zaferlerden sonra geldiğine dikkat çekmek gerekiyor.

İRAN VE MÜTTEFİKLERİ HAZIRLIKLI

Askeri uzmanlar, İran ve Rusya‘nın Suriye güçlerine verdiği desteğin, ister askeri ister siyasi düzeyde olsun, Beşar Esad liderliğindeki Suriye’nin pozisyonunu pekiştirmesine büyük katkı sahibi olduğunu belirtiyor.

İstihbarat raporlarına göre Hizbullah, aralarında Dimona nükleer tesislerinin de bulunduğu, üst düzey öneme sahip İsrail hedeflerini vurma kapasitesine sahip yaklaşık 100 bin adet rokete sahip.

Amerikan “Forward” gazetesi, muazzam bir askeri yeteneğe sahip olan İran ve müttefiklerinin, herhangi bir savaş durumunda İsrail’e ağır can ve silah kayıpları verdireceğini ve bunun İsrail istihbarat organları tarafından da iyi bilindiğini ifade ediyor.

Gazeteye göre Tel Aviv yönetimi ise, bu gücün gelecek savaşta kullanılması olasılığından dolayı sürekli endişe içinde.

Bundan sebepten ötürü, öngördüğü etkileri sınırlandırmak için, proaktif bir adım attı ve bu savaşın fitilini ateşledi.

İSRAİL TEHLİKENİN FARKINDA

Amerikalı gazete, aşağıdaki verilere dayanarak öngörülerini kuvvetlendiriyor:

– İranlı yetkililer ve Hizbullah tarafından mükerrer olarak yapılan açıklamalarda, bölge genelinin güvenliğini ve istikrarını tehdit eden İsrail’in kökünden söküp atılması gerektiğini vurgulanıyor.

– Suriye güçlerinin, İran ve müttefiklerinin sunduğu büyük destek sayesinde terörist gruplara karşı zafer elde ettiği; taraflar arasında bir savaşın patlak vermesi durumunda ise İran, Hizbullah ve diğer müttefiklerin İsrail güçlerine karşı hızlı ve büyük bir zafer elde edeceği biliniyor.

– İran, İsrail’in derinliklerindeki hedefleri vurma kapasitesine sahip bir füze gücüne sahip.

– Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın, ülkenin savunma zincirinde Hizbullah’ın, İsrail tehdidinin karşısında önemli bir halka olduğunu vurgulayan açıklamaları.

MOSKOVA’YI DIŞARIDA BIRAKMA ÇABASI

Analistler, Hizbullah’ın Güney Lübnan‘daki varlığının, bu ülkeye karşı herhangi bir İsrail saldırısını püskürtmek için temel bir dayanak olduğu görüşünde. Tıpkı 2006 yılı Temmuz ayında gerçekleşen 33 Gün Savaşı‘nda İran ve müttefiklerinin İsrail güçlerini mağlup ederek ülkeden çıkardığı gibi.

İsrail tarafından Hizbullah düşmanlığı yüzünden işlenen herhangi bir ahmaklığın bölgeyi ateşe vereceğini vurgulayan analistler, bu adımın Suriye, Hizbullah ve İran arasındaki stratejik ittifakın varlığı ve direnişin geri kalanı için tehlikeli olacağı uyarısında bulunuyor.

Öyle ki bu direniş gücü, düşman kuvvetlere karşı önemli zaferler elde ederek yüksek gücünü ve etkisini kanıtlamıştır.

Gözlemciler, İsrail başbakanının Moskova‘ya düzenlediği son ziyaretin Rusya‘yı, İsrail’e karşı gelişen bir savaşta İran ve müttefiklerinin safında yer almaması konusunda ikna etmeyi hedeflediğinin altını çiziyor.

Öyle görünüyor ki İsrail yakın zamanda, İran ve müttefiklerine karşı savaşı tırmandırmaya yönelik eylemleri hızlandıracak.

İsrail uçakları tarafından, Suriye’de Hizbullah bölgelerini hedef alma bahanesi ile düzenlenen son hava saldırısı da bunun en açık örneği.

Kaynak: www.medyasafak.net

Çeviri: Merve Soydaş

aydınlık

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.