anadoluverumelimedya.com

Ekmek katkı maddesinde ’GDO’ çıktı

Adana’da bir firma tarafından üretimi yapılan ve ekmeği olduğundan hacimli gösteren ve geç bayatlatan ‘ekmek katkı maddesi’nden GDO’lu soya çıktı.

Reklam alanı

Üretimi yapan firma Adana’da 100 fırından 80’ine bu ürünü sattığını iddia ederken, uzmanlar, “GDO’lu soya sadece yem amaçlı olarak ülkemize girebiliyor. İnsan gıdası olarak kullanılması yasaktır. Ancak kötü niyetli kişiler bunu insan gıdalarında kullanabiliyor. Ancak ekmek ile ilgili daha önce böyle bir durumla karşılaşmamıştık” dedi.

Hürriyet’ten Burak Coşan’ın haberine göre; son yılların belki de en çok gündeme gelen ve tartışılan konularından biri her gün sofralardaki yerini alan ekmek oldu. Kimi uzmanlar ekmeğin sağlıksız
olduğunu, tüketilmemesi gerektiğini söylerken, kimi uzmanlar ise ekmekle ilgili bir sorun olmadığını, kararında yendiği sürece herhangi bir zararı olmayacağını savundu. Ancak geçtiğimiz günlerde bir gıda mühendisi şok bir iddia ile Hürriyet’e ulaştı. Gıda mühendisi, Adana’da bir gıda firmasının ürettiği ekmek yapımında kullanılan ‘ekmek katkı maddesi’nin içeriğinde GDO’lu ürünler bulunduğunu öne sürdü.

100 FIRININ 80’İNE
Bu iddia GDO’lu olduğu iddia edilen Adana’daki firmanın ürettiği ‘P….’ isimli ‘ekmek katkı maddesine’ ulaşıldı. İlk olarak şirketin sahibi ile iletişime geçildi ve ürünle ilgili bilgi almaya çalışıldı. Şirket sahibi, “Ekmek katkı maddemizi Adana’da 100 fırın varsa 80’ine satıyoruz. En iyi ürün fırıncılarımız çok memnun” dedi. Şirket sahibi ‘ürünün sağlığa zararlı olup olmadığı, bakanlığın onayı bulunup bulunmadığı sorularını ise yanıtsız bıraktı.

TEST POZİTİF ÇIKTI
Daha sonra yapılan testler sonucunda Adana’daki firmanın ürettiği ‘ekmek katkı maddesi’nin içeriğinde GDO’lu madde olduğu anlaşıldı.

Test merkezi yetkilileri GDO’lu çıkan ürünle ilgili şu bilgileri verdi:

“Test için gönderilen ‘ekmek geliştirici’ numunesinde GDO analizi yapılmıştır. Analiz için önce DNA ekstraksiyonu (ürünün DNA’sının çıkartılması) gerçekleştirildi. Daha sonra GDO analizine geçildi. Yapılan analiz sonucunda tarama yapılan 3 gen bölgesinin tümünde GDO (35S,NOS,FMV) tespit edilmiştir. Gıdalarda GDO yasaklı olduğu için herhangi bir izin limiti bulunmamaktadır. Bu sebeple tespit edilen GDO’ların miktar analizi gerçekleştirilmemiştir. Yapılan analizler Türkak tarafından akredite edilmiş olup, GDO analizleri Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı GDO analiz talimatına göre uzman kadro tarafından yapılmıştır.”

Test merkezinden yapılan açıklamada, yasa gereği GDO’lu bir ürüne rastlanıldığı zaman çıkan raporun aynı anda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na da iletildiği ifade edildi.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.