anadoluverumelimedya.com

57. Alay yola çıktı

Çanakkale Savaşları’nda gösterdikleri kahramanlıkla destanlaşan 57. Alay için Tekirdağ’da toplanan 57 gönüllü Çanakkale’ye uğurlandı.

Reklam alanı

Törene, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Törenin ardından, şehir merkezinden Malkara istikametine yola çıkan yürüyüş komitesi, vatandaşlarca alkışlanarak selamlandı.

57. ALAY’IN KAHRAMANLIĞI

Tarihi kaynaklarda yer alan bilgiye göre 57. Alayın, 15’inci tümene bağlı olarak ilk kuruluş tarihi 1891 olarak kabul ediliyor. Alay 1911 yılında 5’inci Trablusgarp Tümeni bünyesinde Trablusgarp, Vardar Ordusu bünyesinde 19’uncu Fırkaya bağlanarak Balkan Savaşı’na katıldı.

Balkan Savaşı sonrası İstanbul’a dönen alay 19’uncu Tümen bünyesinden çıkarıldı. 1915 yılında Tekirdağ’da yeniden kurulan 3. Kolordu 19. Fırka bünyesine bağlanan alay, 22 Şubat 1915 yılında sancağı verilerek Çanakkale’ye uğurlandı. Bigalı köyünde konuşlanan alay Yarbay Mustafa Kemal ve Binbaşı Hüseyin Avni bey tarafından eğitimlere tabi tutuldu. 57. Alay, Anzak çıkarmasını durdurması nedeniyle “efsaneleşmiş alay” olarak anılıyor.

Başarılı muharebeler veren alay, 1916’da Galiçya, Sina ve Filistin cephelerinden savaştı. Meggido Muharebesinde kalan 260 mevcudu düşman askerlerince esir edildi. Kahramanlıklarıyla anılan alayın anısına saygı nedeniyle Türk ordusunda o günden bu yana 57. Alay bulunmadı. 57. Alay, madalyaları dolayısıyla dünyanın en kahraman alayı olarak nitelendirildi.

aydınlık

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.