anadoluverumelimedya.com

Türkiye neden S-400’leri istiyor?

Sputnik’e konuşan emekli general Nejat Eslen Türkiye’nin modern güvenlik tehditlerine karşı koyabilmesi için acilen kendi bağımsız hava savunma sistemine sahip olması gerektiğini vurguladı.

Reklam alanı

Eslen röportajında ayrıca çevre ülkelerin balistik füze yetenekleri olduğuna dikkat çekerek, hava savunma sisteminin şart olduğunu ifade etti. Eslen bu bağlamda, “Türkiye’nin orta irtifa ve yüksek irtifa hava savunma sistemi yok. Bu bir gerçek ve Türkiye için çok ciddi bir güvenlik açığı. Çünkü Türkiye’yi çevreleyen ülkelere baktığımızda balistik füze yetenekleri olan ülkeler var. Bu ülkelerin aynı zamanda füze savunma sistemleri de var. Ayrıca İsrail’in de bölgede füze savunma sistemi var. ABD de denizden füze savunma sistemini kuruyor ve o sistemin uzantısı olarak Kürecik’te bir radar sistemi var Türkiye topraklarında. Bu tespiti yapalım; Türkiye güvenlik açısından sıkıntılı bir bölgede ve mutlaka bir hava savunma sisteminin olması lazım” dedi.

BATI ENGELLEMEYE ÇALIŞABİLİR

Ankara, Çin’den alacağı uzun menzilli füze sistemi ihalesini ABD ve NATO’nun girişimleri sonucu, geçen yıl, G-20 Liderler Zirvesi’nin hemen öncesinde iptal etmek durumunda kalmıştı. Benzer bir baskının Rusya’dan alınacak hava savunma sistemleri konusunda da söz konusu olabileceğini belirten Eslen, buna göre tedbirler alınması gerektiğini kaydetti:

“Daha önce Çin ile bu konuda ilişkilerimiz olmuştu. İhale Çin’e verilmek üzereydi, sonra bundan vazgeçildi. Bence bu durum Türkiye’nin güvenilirliği açısından da Çin nezdinde ciddi problemler yarattı. Savunma sistemi ne olursa olsun, hangi ülke tarafından tedarik edilecek olursa olsun Türkiye’nin böyle bir ihtiyacı var. Ama şimdi burada yine Batı’nın baskılarıyla karşı karşıya kalabiliriz. ‘Siz NATO üyesisiniz, hava savunma sisteminizin NATO’ya entegre olması lazım. Rus imalatı bir hava savunma sistemi bu entegrasyonu sağlayamaz’ diyebilirler, bunu bahane olarak gösterebilirler. Bunu engellemeye çalışırlar, siyasi baskı da yaparlar. Karar alırken baskılar olacağı, Batı’dan, ABD’den baskılar olacağı bilinmeli ve önce bu tedbirler alınmalı. Ondan sonra ciddi olarak müzakereler başlamalı.”

‘YUNANİSTAN’DA HEM NATO HEM RUS MENŞEİLİ SİSTEMLER VAR’

NATO’dan bağımsız bir hava savunma sistemine sahip olunmasının önemine değinen Eslen, NATO içerisinde Türkiye sahasını da koruyacak bir sistemin ise ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Teknoloji transferinin de önemli olduğunu ifade eden Eslen Yunanistan’ın hem NATO’dan hem Rusya’dan hava savunma sistemi aldığını anımsattı:

“Yunanistan’a bakacak olursak, Yunanistan’da hem Batı menşeili hem de Rus menşeili hava savunma sistemleri var. Hatta S-300 füzeleri Rusya’dan temin edildi ve bunlar Türkiye’ye karşı da konuşlandırılmış durumda. O zaman NATO, Yunanistan nezdinde böyle bir sorun çıkarmadı.”

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.