anadoluverumelimedya.com

Kıbrıs’ta Rumlar masayı devirdi!

Kıbrıs Rum parlamentosunun Yunanistan’la birleşme anlamına gelen 1950’deki ENOSİS ilanını okullarda kutlama kararı, müzakere masasında Türk ve Rum liderlerin kavgasına neden oldu.

Reklam alanı

Rum lider Nikos Anastasiadis, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile dünkü görüşmesinde, “Siz de 20 Temmuz’u kutluyorsunuz” diyerek ENOSİS kararını savundu ve kapıyı çarparak masadan ayrıldı.  ENOSİS krizi, Rum parlamentosunun geçen hafta Rum Kilisesi önderliğinde 1950 yılında yapılan imza kampanyasının Rum okullarında kutlanması kararının ardından başladı. Kararı sert bir dille eleştiren KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis’le dün ilk kez biraraya geldi. Lefkoşa’da BM denetimindeki ara bölgede BM temsilcisi Espen Barth Eide’nin de katılımıyla yapılan görüşme krizle sonuçlandı.

TÜRKLER DE 1974’Ü KUTLUYOR

Akıncı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Anastasiadis’ten meclis kararına açıkça karşı çıkması ve iptal edilmesi için adım atmasını talep ettiğini belirtti ve yaşanan kavgayı şöyle anlattı:“Ben ENOSİS kararının vahametini anlattım, ancak Anastasiadis bana 5 sayfalık bir savunma okudu. Savunmasında bizim 20 Temmuz’umuzdan, (1974 Kıbrıs Barış Harekatı) 15 Kasım’a kadar (KKTC’nin kuruluş yıldönümü) bir çok kutlamamızı örnek gösterip, isteseydi kendisinin de bir çok kez müzakereleri iptal edebileceğini söyledi. Hatta Türkiye’den gelen suyu bile örnek gösterdi.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.