anadoluverumelimedya.com

Eğer o gün yorulmayı göze alırsanız Seçsis’le “olayı bitiremezler”

Referandum yazı dizimin yeni bölümüne hoşgeldiniz.

Reklam alanı

Geçen yazıda (Okumak için tıklayınız) anayasa değişikliğinde hem cumhurbaşkanına, hem de onun atayacağı, tek oy almamış, 18 yaşındaki ilkokul mezunu cumhurbaşkanı yardımcısına TBMM’nin tümünü görevden alarak ülkeyi tek başına yönetme yetkisini veren açık kapıyı göstermiş, bu metni yazanların zekasına şapka çıkartmıştık.

Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl aldığı “ben OHAL kararnamelerini denetleyemem, isterse anayasaya aykırı olsun, beni ilgilendirmez” şeklindeki kararı düşünüldüğünde, tek başına OHAL kararnamesi çıkarma yetkisi olan birisinin seçimleri 100 yıl ertelemesinin veya Anayasa Mahkemesi’ni kapatmasının önünde bir engel kalmıyor zaten.

Allah’tan bu saçma sapan anayasa değişikliği halk tarafından reddedilecek. Bu apaçık ortada. Referandumda ağırlıklı olarak “Hayır” çıkacağı belli olan sonucu değiştirmek için başlanan akıl oyunlarından birinden, psikolojinin ünlü “çıpa etkisi”nden şu yazıda söz etmiş, önlemimizi almıştık:

(Okumak için tıklayınız)

BİR BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ HOCASI OLARAK…

Bu yazıda da başka bir akıl oyununa değineceğiz. Ben buna “SEÇSİS Çaresizliği” diyorum. Açıklayayım.

Seçimlerde sandık sonuçlarını Yüksek Seçim Kurulu’na ulaştırmak için kullanılan bilgisayar sisteminin adı SEÇSİS. Her insan yapısı sistem gibi SEÇSİS’e de potansiyel olarak hile hurda karıştırılabilir. Hem sandık sonuçlarının sisteme girilmesi sırasında “elle“, hem de daha sonra bilgisayar ortamında yazılım aracılığıyla istenen tarafa oy kaydırılabilir. SEÇSİS özelinde bu konuyu iyi irdeleyen Ezgi Başaran’ın şu yazısı güncelliğini koruyor:

(Okumak için tıklayınız)

Ben bir bilgisayar mühendisliği hocası olarak SEÇSİS’e güveniyor muyum? Şöyle söyleyeyim: Devletin diğer sistemlerine ne kadar güveniyorsam o kadar güveniyorum! AKP-FETÖ koalisyonunun mutlu günlerinde masum insanları hapsetmek için kullanılan sahte dijital delilleri gördüğümden beri bu güven pek yüksek değil! O dönemde birebir sivilinden askerîsine tüm Yargıtay’ların, hatta Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bilime takla attıran kararlara eleştirilerim Odatv arşivinde. O kurumlar ne hale geldiyse YSK de o hale gelmiştir, hiç şaşırmam. 2014 yerel seçimlerini de unutmak mümkün değil.

Ama bu (haklı) güvensizlik bizi çaresizlikten kaynaklanan bir eylemsizliğe iterse o zaman işin rengi değişir. İşte İnternet’te gördüğüm yorumlardan birkaçı: (Virgülüne dokunmadan aktarıyorum.)

“Seçsis Olabilir Eloktronik Olarak Hakerler Hayırları Evete Dönüştürebilirler Dileriz Böyle bir Amaçları Yoktur ”

“işi şansa ve oy sayımına bırakamazlar . SEÇSİS ile % 80 evet çıkarırlar . çıkmasa bile . hemde oy torbaları ilçe seçim kuruluna bile gitmeden 2 saatte seçim sonuçlarını ilan ederler :-))”

“Seçim Kazanmak İstiyorsak, Önce Bu SEÇSİS’İ Kaldırmamız Gerekir…”

“Uçakta bir sey olacagini sanmiyorum. Onemli olan SECSİS ‘e yapilacak mudahaleler.”

“sorun sandık başları değil.orada sorun yok.. mesele verilerin PC ye girişi ve seçsis yazılım programında..”

CHP’NİN SİSTEMİ

Benim görüşüm şu. Kuşkuculuk iyidir. Hele de bu ortamda, vazgeçilmezdir. Gerçekten de hepimizi kandırmak istiyor olabilirler.

Bunun için birçok yöntem deneyeceklerinden hiç şüphem yok. Ama SEÇSİS özelinde böyle bir şey denerlerse boşa çıkarmanın yolu var. Çare, “nasılsa sonucu istedikleri gibi çıkarırlar” diye klavye başında umutsuzluk üretmeyi bırakıp Ezgi Başaran’ın dediği gibi sandık başına gitmek.

Neden mi?

CHP, yıllar önce SEÇSİS’te hile yapılabileceği varsayımına dayanan bir bilgisayar sistemini hayata geçirdi. Sistem şöyle çalışıyor: Sandık sonuç tutanaklarının birer kopyası CHP’nin bilgisayarına giriliyor.

Yani SEÇSİS’in yapması gereken işin aynısı tümüyle ondan bağımsız olarak bir de CHP’nin bilgisayarında yapılıyor. YSK partilere SEÇSİS ekranına erişim sağladığı için toplamlarda bir uyuşmazlık olduğunda CHP bunu fark edip tutanaklarla birlikte itiraz ediyor. Şekil şartlarını sağlayan kağıt tutanakla bilgisayar arasında fark varsa kağıdın dediği oluyor.

Bu sistemin zayıf noktası insan. Eğer her sandığın başında acar bir ekibiniz yoksa hem tutanağın yazılışı, hem de oyların verilişi sırasında neler döndüğünü kontrol edemezsiniz. Seçim hilelerinin ağırlıklı bölümü taraflardan birinin sandık başında işin başından sonuna bilgili, dirayetli, dinamik ve güçlü bir temsilci/gözlemci ekibi bulundurmadığı yerlerde yapılıyor. Kısaca, sahip çıkmadığınız sandıklarda size çıkan oyların sıfır olacağını varsayabilirsiniz. Böyle ekiplerin olduğu yerlerde hata olmuyor, sonrasında sayılarla oynanırsa da yakalanıyor. 2015’te yandaş basının Oy ve Ötesi hakkında abuk subuk suçlamalar sıralamasının nedeni herhalde anlaşılıyordur. Bu referandumda özellikle bazı illerde “Hayır” diyecek MHP’lilerin partinin resmi ağından çok böyle sivil denetim örgütlenmelerine katkı vermesi anlamlı olacaktır.

YORULMAYI GÖZE ALIRSANIZ SEÇSİS’LE “OLAYI BİTİREMEZLER”

Özet: SEÇSİS’e güvenmeyin, tamam. Ama bunun sonucu olarak tüm enerjinizi “SEÇSİS kaldırılsın” kampanyasına harcamanız anlamlı değil.

Bir, kaldırmazlar. İki, kaldırıp yerine başka bir bilgisayar sistemi koysalar bence ona da körlemesine güvenmemeniz gerekir! “Nasılsa SEÇSİS’le olayı bitirirler” deyip umutsuzluk yaymak ise doğrudan yenilgiye hizmet eden bir psikoloji tuzağı; ona hiç düşmeyin.

Yeterince enerjik insan yukarıda anlattığım sisteme katkı koyarsa, eli ayağı tutan herkes bir zahmet o gün yorulmayı göze alırsa SEÇSİS’le “olayı bitiremezler“. Hile yapacak olan varsa bunu dünya alemin gözü önünde, belgeli bir şekilde yapmaları gerekir.

Hileler bir tek sandık başında olmuyor tabii. Daha öncesinde seçmen listelerinin hazırlanması var bir de. Orada da neler neler yapılabiliyor! Ve o tip katakulliler de ancak kitlesel katılımla, yani bizzat sizin kendi oturduğunuz yerdeki listeleri gözden geçirip “hayalet seçmen” varsa bildirmenizle fark edilebiliyor. Yurtdışı listeleri de ayrı bir hikaye.

21. yüzyılda, seçimlerin sağlıklı yapılmasıyla görevli, vergilerimizle çalışan resmi bir kurum varken o işin de bize düşmesi acı ama gerçek.

Klavye başında değil, sandık başında bitiyor bu işler. Çalışan kazanıyor.

Herkese hayır’lı olsun.

Cem Say
Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.