anadoluverumelimedya.com

ABD, kendi malımız ATAK’ı sattırmıyor

Türkiye’nin ilk yerli helikopteri olan Atak helikopterinin ihracatında sorunlar yaşandığı öğrenildi.

Reklam alanı

 

Aydınlık’a bilgi veren kaynaklar, “Atak’ın yazılım kısmı yerli ancak motoru ABD’den alıyoruz. TSK’nın ihtiyacını karşılamada ABD ile sorun yaşamıyoruz. Ancak ihracat konusunda sorun yaşıyoruz. ABD’nin istemediği bir ülkeye ihraç etmeye çalışırsak ABD motoru vermez. Motoru ithal ettiğimizde sözleşme gereği ABD’li yetkililere hangi ülkeye ihraç edeceğimizi söylemek zorundayız” dedi.

59 TANE TESLİM EDİLECEK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAİ)’nin ürettiği ATAK helikopterlerinden 16 tanesi geçen yıl TSK envanterine girdi. TAİ ile yapılan sözleşme gereği TSK’ya toplam 59 helikopter teslim edilecek. Terörle mücadelede etkin olarak kullanılan Atak helikopterleri TSK’ya önemli avantajlar sağlıyor. ATAK helikopterlerinin ihracatı ile ilgili bilgi veren Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Emekli  Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, “Biz motor üretemiyoruz. Dışarıdan alıyoruz. Dışardan aldığımız zaman ise sözleşme gereği üçüncü bir ülkeye satışta motoru aldığımız ülkenin onayını almak zorundayız. ABD’de tabii ki senin helikopterinin başka ülkelere satışına engel çıkarır” diye konuştu.

Atak helikopterinin önemini anlatan Karataş, “Bizim için Apaçi helikopterinden daha iyi. Bizim ihtiyacımız karşılıyor ve taktik arazide hareket kabiliyeti Apaçiye göre daha iyi. En önemli özelliği ise yazılımının yerli olması. Bu bizim için çok önemli” diye konuştu.

mehmetciktv

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.