anadoluverumelimedya.com

Rus medyasınden Donald Trump yorumu: Temkinli olalım

ABD’de seçim kampanyası döneminde Rusya ile ilişkileri düzeltmek istediğini söyleyen Trump’ın 45. ABD Başkanı seçilmesi Rus basını ve kamuoyunda geniş yer buldu.

Reklam alanı

Parlamentonun alt kanadı Duma’nın sabah oturumda bir milletvekilinin söz alarak, “Trump ABD başkanı olarak konuşma yapmaya başladı. Bu nedenle sizleri kutluyorum” demesi mecliste alkışlandı. Uzmanlar göre, Rusya kamuoyu Trump’ın kazanmasına değil, Moskova’ya yönelik sert açıklamalarıyla bilinen Demokrat Parti adayı Clinton’ın kaybetmesinden memnuniyet duyuyor.

Seçim kampanyasındaki tutumuyla “Rusya’ya zeytin dalı” uzattığı yorumları yapılan Trump’ın vaatleriyle reel politikasının farklılık göstereceğini savunan uzmanlar, yakın zamanda Rusya-ABD ilişkilerinde iyileşme beklemiyor.

“Trump kapalı bir kutu”

Rusya Siyasi Enformasyon Merkezi Genel Direktörü Aleksey Muhin, yakın gelecekte Rusya-ABD ilişkilerinde iyileşme beklemediğini söyledi.

Muhin, Trump’ı “kapalı bir kutu” olarak nitelendirerek “Seçim vaatleri ve reel politika birbirinden tamamen farklı kavramlar. Trump siyasi olarak zayıf, öngörülemeyen ve etkiye açık bir figür. Trump’ın ekibinde büyük ihtimalle Rusya’ya olumsuz bakan Cumhuriyetçiler olacaktır. Yakın zamanda Rusya-ABD ilişkilerinde iyileşme beklemiyorum” dedi.

Rusya’da Duma milletvekillerinin Trump’ın ABD seçimlerini kazanmasını ayakta alkışlamasına anlam veremediğini belirten Muhin, “Milletvekillerinin neden bu kadar sevindiğini anlamıyorum. Seçim vaatleri ve reel politikanın farklı şeyler olduğunu bilmeliler” diye konuştu.

Politika ve uluslararası ilişkiler uzmanı Aleksey Panin de Rusya-ABD ilişkilerinde değişim beklemediğini belirterek “ABD başkanı tek başına karar alamaz. Rusya’ya karşı yaptırımların kaldırılması ya da hafifletilmesi beklenmemeli. Öncelikle yaptırımların kaldırılması ABD başkanına bağlı değil. İkincisi bunu yaparsa ömrünün sonuna kadar Putin’in ajanı olarak anılacaktır” ifadelerini kullandı.

Panin, Rus kamuoyunun Trump’ın seçimleri kazanmasına değil, Clinton’un kaybetmesini sevindiğini savunarak “Clinton ABD Dışişleri Bakanlığı döneminde Rusya için çok iyi izler bırakmadı. Seçim kampanyası süresince de Moskova’ya karşı sert açıklamalar yaptı. Trump’ın kazanmasına değil, Clinton’ın kaybetmesine seviniyoruz” dedi.

Rus uzman, Trump’ın seçim vaatlerinde olduğu gibi ABD’nin iç sorunlarına daha fazla vakit ayırmasını ve oy aldığı kesimin sorunlarına odaklanmasını beklediğini kaydetti.

“Trump’ın seçimleri kazanması herkes için büyük sürpriz oldu”

Rusya Yüksek Ekonomi Okulu Genel Politika Bölüm Başkanı Leonid Polyakov, Trump’ın seçimleri kazanmasının herkes için büyük sürpriz olduğunu ve yeni ABD başkanı olarak Beyaz Saray’da ne yapacağının öngörülemediğini ifade etti.

Polyakov, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Trump’ın birbirleriyle ilgili olumlu açıklamalar yaptığını anımsatarak ikili arasında normal bir ilişki kurulabileceğini söyledi.

Rusya-ABD ilişkilerinin düzelmesinin dünya istikrarına katkı sağlayacağını kaydeden Polyakov, “Trump’ın Beyaz Saray’a gelmesiyle Washington’ın Suriye politikası açıklık kazanabilir. Ukrayna konusunda gelişme yaşanabilir ancak ABD başkanına farklı çevreler tarafından büyük baskılar uygulandığı unutulmamalı” değerlendirmesinde bulundu.

Rus basını Trump’ı nasıl gördü

Trump’ın seçilmesi Rus basınında geniş yer buldu.

Rus haber kanalları Trump’ın seçim konuşmasını canlı yayınladı, seçim sonuçlarını özel bültenler ve uzman görüşleriyle ekrana taşıdı.

Rus Ria-Novosti haber ajansı, haberlerinde “Trump ABD başkanı seçildi” ana başlığını kullandı. Tass ajansı ise ana sayfasını Trump ve ABD seçimleriyle ilgili haberlere ayırdı.

İzvestiya gazetesi internet sitesinde, “Trump, Clinton’ı geride bırakarak seçimleri kazandı” başlığıyla detaylı bir haber yayınladı. Kommersant gazetesi, “Amerika seçimini Trump’tan yana kullandı”, Komsomolskaya Pravda ise “Trump yeni başkan, şimdi ne olacak” başlığını tercih etti.

Vedomosti gazetesi, seçimlerin ekonomi boyutuna vurgu yaptığı haberinde Trump’ın zaferinin küresel piyasaları şoke ettiğini belirtti.

yeniakit

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.