anadoluverumelimedya.com

ABD TSK’nın gözünü kör etmeye çalışıyor

AYDINLIK/ANKARA

Reklam alanı

TSK’nın terörle mücadelede etkin bir şekilde kullandığı ve PKK’ya karşı etkili operasyonlara imza atan silahlı İHA’lar (insansız hava araçları), ABD’yi rahatsız etti. ABD, İHA’larda kullanılan kameraların Türkiye’ye satışını durdurdu.

Güneydoğu’da yoğunlaşan operasyonlarda PKK’lıların, silahlı İHA’lar nedeniyle ne kadar zor durumda kaldıkları telsiz konuşmalarına yansımıştı. PKK’lılar bu konuşmalarda “Mağaralardan kafamızı çıkaramıyoruz” demişti. Son yıllarda Türkiye’ye silah satışında sorunlar çıkaran ABD, örgütün yaşadığı ağır kayıplar nedeniyle İHA’larda kullanılan kameraların satışını durdurdu. Güvenlik yetkilileri, bu konuda bazı sıkıntılar yaşandığını kaydederek sorunun çözümü için Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve silahlı İHA’ları üreten firmanın görüşmeleri sürdüğünü bildirdiler.

STRATEJİK MALZEME

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 7.62 mm’lik makinalı tüfek konusunda  yaşanan sıkıntının aşıldığını ancak insansız hava araçlarına takılacak optik elemanların ithalatındaki sorunun devam ettiğini ifade etti. ABD’nin  bu parçaları “Stratejik malzeme” olarak gördüğünü ifade eden Işık görüşmelerin sürdüğünü vurguladı. Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre bir Türk yetkili, Bayraktar İnsansız Hava Aracı’na (İHA) monte edilecek kameralardan 5 adet satın almak istediklerini, daha önce optik elemanları da 7.62’likler gibi sorunsuz temin ettiklerini belirtti. Türk yetkili, kameralar için başka tedarikçi ülkeler belirlediklerini, sorun çözülmezse Türkiye’nin bu ülkelere yöneleceğini kaydetti.

İHA’LAR PKK’YA GÖZ AÇTIRMIYOR

Emekli Hava Tümgeneral Beyazı Karataş da Aydınlık’a yaptığı açıklamada ABD’nin Kıbrıs harekatından beri benzer tavırlar içinde olduğunu belirterek, “Silahsız İHA’ların kameralarını biz üretiyoruz. Bunlarda bir sorun yok. Ama silahlı İHA’ların kameraları ABD’den ithal ediliyor. Bildiğim kadarıyla bölgede 5 silahlı İHA görev yapıyor. Bunların dışında çok sayıda da küçük taktik İHA var. Silahlı İHA’lar PKK’ya ciddi kayıplar verdirdi. Dağlarda PKK’ya göz açtırmadılar.  ABD bundan rahatsız olmuşa benziyor.  İHA’ların gözlerini kör etmeye çalışıyor. Bu beklenmedik bir durum değil. ABD tercihini PKK/PYD’den yana yaptığını açıklamıştı” diye konuştu.

PKK’NIN KAYIPLARI ABD’Yİ RAHATSIZ ETTİ

Bölgede görev yapmış ve yapmakta olan güvenlik yetkilileri de ABD, İngiltere gibi ülkelerin bölgedeki faaliyetlerine dikkat çektiler. Son dönemde PKK’nın büyük kayıplar verdiğini ifade eden güvenlik yetkilileri şunları söylediler:

“Silahlı İHA’ların da devreye girmesiyle PKK zor durumda kaldı. Dağlarda eskisi gibi rahatça hareket edemiyorlar. Bu durum Kandil ve çevresi için de geçerli. Nedense PKK zor durumda kalınca ABD kendi zor durumda kalmış gibi hareket etmeye başladı. Bölgede ajan faaliyetleri artarken silahlı İHA’lar için kamera ithalatına ambargo koyması şaşırtıcı değil. ABD  desteğiyle PKK bölgede fiili durum yaratmaya  çalışmıştı ama hüsrana uğradı. ABD TSK’yı Türkiye’de oyalayıp Irak ve Suriye’de karar gücü PKK/PYD ile koridor peşinde. Herkes durumun farkında. Ama ABD planları tutmuyor.”

70 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

İHA’ların terörle mücadele TSK’ya sağladığı avantajlara değinen Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar şöyle konuştu: “Silahlı İHA’ların kullanımı TSK’ya çok büyük avantaj sağladı. Şu ana kadar bu İHA’larla 70 üzerinde terörist etkisiz hale getirildi.İthal ettiğimiz silahsız İHA’lar sadece gözetleme yapıyordu. Şimdiki  İHA’lar teröristi gördüğü yerde etkisiz hale getiriyor. ABD, malzeme alımında daha önce de buna benzer sorunlar çıkardı. Bu İHA’ların PKK’ya karşı kullanımında ABD ve batılı devletler rahatsız oluyor.”

 

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.