anadoluverumelimedya.com

6 mühendis ‘Erdoğan’ın kirli işlerine ortak olmayız’ diye istifa etti!

“Erdoğan’ın çılgınlıklarının bir parçası olduğum için ömür boyu pişman olmak istemiyorum, bu yüzden artık ben yokum…”

ABC Gazetesi/ÖZEL
Amerikalı şirket Procera Networks’ün İsveç Malmö’deki ofisinde 9 yıldır çalışan kıdemli mühendis Kriss Andsten’in 4 Nisan’da bütün şirkete attığı veda mailinde bu yazıyor.

Reklam alanı

Procera’nın ağ trafiğini yönetmek için sattığı “derin paket analizi” programı totaliter rejimlerin vatandaşlarını gözetlemek amacıyla kullanması için bir araç olmaya başladığından yakınan Andsten’i canına tak ettiren olay, Türk Telekom’un, Ankaralı aracı firma Sekom aracılığıyla program yazılım ekibine “şifrelenmemiş trafikteki tüm kullanıcı adları ve şifreleri” de elde etmek amacıyla bir istek göndermeleri oldu.

Bu isteği inceleyen çözüm analistleri, etik olmadığı gerekçesiyle bu talebi reddetmiş ancak üst yönetimden gelen uyarı ile talebin yapılacağı kararına varıldı. Bunu öğrenen yazılım mühendisi Andsten ise bu olayı bütün şirkete ifşa edip istifa etti.

Olayın şirkete yayılması sonrasında Andsten’e destek arttı ve teknolojiyi daha iyi kullanmak için geliştirilen bu programın insanları gözetleme amacı için kullanılmaya başlamasından rahatsız olan 5 mühendis daha beraberinde istifa etti.

Şirketten hiçbir mühendisin bu talebi yapmak istememesi nedeniyle Procera şirketi bu talebi gerçekleştimek üzere Northforge adlı Kanada’lı şirketten dış kaynak yardımı almak zorunda kaldı.

“ERDOĞAN ÇILDIRMIŞ”

Şirket çalışanlarının sızdırdığı bilgilere göre Türk Telekom sadece kullanıcı adı ve şifreleri değil, IP adresleri ve hangi tarihte hangi sitelere girdikleri bilgisini de istiyor. Bir şirket çalışanının Forbes dergisine konuyla ilgili yaptığı yorum ise şöyle: “Erdoğan çıldırmış, bu iş insanların hayatına bile mal olabilir”

Türk Telekom’un aracısı olarak çalışan Sekom’un, Amerika merkezli Procera şirketi ile bu yazılım için 6 milyon dolarlık anlaşması bulunuyor.

abcgazetesi

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.