anadoluverumelimedya.com

Akhisarlı zeytin üreticisi isyan ediyor

Geçtiğimiz yıl en yüksek fiyatın 8,5 TL olduğu zeytin bu sene 4,5 TL’den alıcı bulması üreticiyiisyan etme noktasına getirdi.

Reklam alanı

Zeytinin tarladan toplanma aşaması kiloda üreticiye 1,5 TL’ye mal olduğunu ifade edenZeytinliova mahallesinde zeytin üreticisi İbrahim Tan; “Geçen yıl zeytin fiyatları normalin üzerindeydi, buna bizde şaşırmıştık. Fakat bu sene onun tam tersi oldu çok fazla düşük.

ÇİFTÇİ KIRGIN VE ÜZGÜN

Uslu zeytinin maliyeti bize 1,5 TL en azından dalından toplayıp tüccara verene kadar bizi kurtarması için 3 TL, domat zeytininde 5 TL olması lazım. Böyle olmadı bu sene üreticilerimiz üzgün ve kırgın. Bunu özel sektörde tüccarlar belirliyor. Bizim kooperatiflerimiz vardı ama yürümedi. 20-30 sene kalkınma kooperatifimiz vardı o yıllarda çok iyiydi ama sonra devlet desteği çekilince halkımızda ortaklığından çekildi. Geçtiğimiz senelerde Akhisar Üreticiler Birliğini kurduk ondan da bir ilerleme alamadık kapandı. Yani hala zeytin üreticisi yalnız.” Dedi.

DEVLET ZEYTİNE PRİM VERMELİ

Üreticilerin kendisine dert yandığını ifade eden Zeytinliova muhtarı Ahmet Nalçaoğlu; “Üreticilerimiz bu sene zeytin fiyatları konusunda çok tedirgin. Masraflarını çıkaramamaktan korkuyor. Ancak başka çareleri de yok. Tek geçim kaynağımız zeytin, yılda bir kez hasat edilen zeytin ile halkımız geçiniyor. Devletin bu konuda zeytin yağına olduğu gibi zeytine de prim vermesini istiyoruz” dedi.

Geçen yıl tüccarların satışlarda bazı sıkıntılar yaşadığını ifade eden Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği başkanı ve aynı zamanda zeytin fabrikası işletmecisi Tuncay Bilen; “Fiyatların çok fazla artacağını tahmin etmiyorum. Yurtdışına çıkışlarda sıkıntılar oldu. Tüccarların Avrupa pazarında rekabet etme şansları kalmadı.  Geçen yıl fiyatların çok yüksek oluşu, İspanya’da İtalya’da ve Yunanistan’da fiyatların çok aşağıda kalışı hep etken ister istemez üreticiye yansıyor. Üretici şuan bir kilo zeytini 1,5 TL’ye mal ediyor fakat şuanda 1,5 TL’ye zeytin alınıyor. Bu yıl üreticinin beklediği bir yıl değil. Yağ fiyatlarının çok aşağıda olması da zeytin fiyatlarını çok aşağıya çekti. Zeytinin fiyatını belirleyen yağın fiyatıdır. Geçen yıl 15-16 TL’ye satılan yağlar bugün 9 TL ile 10 TL arasında seyrediyor. İhracat fiyatlarını yakalayamadığımız sürede bir bu sıkıntıları yaşarız.

TÜCCAR KENDİNİ SIKINTIYA SOKTU

Bir nevi şuanda tüccar, üreticinin emeğiyle alay ediyormuş gibi bir durum var. Aslında olması gereken fiyatlar buydu. Geçen yılki fiyatlar anormal olmasaydı bu sene üretici sitem etmeyecekti. Geçen yıl 8,5-9 TL’ye zeytin alındı, bu yıl 3,5-4 TL’ye zeytin alınıyor. Geçen yıl 5-6 TL seviyelerinde kalsaydı bu yılda kimse bu fiyatlara sitem etmezdi. Maalesef yanlış bir alım politikasıyla tüccar kendini sıkıntıya soktu. Çiftçinin de verdiği malda gözü kalırmış gibi intiba bıraktı.” Dedi. (Akhisarpress.com Özel Haberi)

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.