anadoluverumelimedya.com

SS 300 sisteminiz varsa,canınızı kurtarırsınız

Suriye’yi kurtaran SS 300 ler,şimdi İran da

Reklam alanı

Hava Savunma Sistemi ve siyasi sonuçları

Son 15 yıl içinde Orta-Doğu ve Kuzey Afrika’da ABD ve Batı Avrupa ile sürtüşmeye düşen yönetimlerin tümü yıkıldı. ABD ve İngiltere’nin başını çektiği kampın, Irak,Libya, Suriye’de ‘demokrasi’ söylemi altında yürüttüğü rejim değişikliği savaşları yalnızca Suriye’de başarılı olamadı. Bunun net ve ortada görünen bir nedeni var. Irak,Libya ve Suriye’de uygulanan ABD-NATO saldırıları ve iç savaş tekniklerini savaş alanlarında gözlemlemiş bir gazeteci olarak, Suriye’yi 5 yıldır süren vahşi iç savaşta yok olmaktan kurtaran nedenin Hava üstünlüğü olduğunu çok iyi biliyorum. Suriye’ye göre çok daha üstün kara ordularına ve sivil milis örgüt desteğine sahip olan Irak ve Libya’da bu rejimlerin yıkılışı ABD-NATO güçlerinin kullandığı dengesiz hava kuvvetleri elinden oldu. 2003 Yılında başlayan ve sadece 2 ay süren Irak Savaşı ve 2011 yılındaki Libya savaşında, ABD ve NATO karşısında bu ülkeler hava güçlerini hiç kullanamadıkları için ciddi bir askeri direniş gösteremediler. Hiç bir Irak ve Libya uçağının gökyüzüne çıkamadığı bu savaşlarda, kara orduları, ABD,İngiltere,Fransa savaş uçaklarının atış poligonu haline gelecek kadar zavallı bir durumda kaldılar. Libya- Bingazi önünde İsyan bastırmak için bekleyen 70 Libya tankının 1 gece içinde yok edildiğini gördük.

Suriye rejiminin farkı SS 300 hava savunma sistemi

2011 yılında başlayan Suriye’de Esad karşıtı ABD,Türkiye ve Sünni Arap rejimleri destekli savaş 5 yılını doldurdu. Topraklarının önemli bir bölümü üzerinde kontrolünü kaybetmesine karşın, Suriye ayakta kaldı. Suriye ve Esad Rejmi bunu çok büyük ölçüde Hava Savunma olanaklarına ve Ordusuna karşı hiç bir ABD hava saldırısı yapılamamasına borçlu. Suriye’nin savaşın başından beri mevcut olan Rusya ile bağlaşıklık anlaşması ve kurulu SS 300 hava savunma sisteminin verdiği güvenlik şemsiyesi nedeniyle, Suriye, kara ordusunu ABD saldırılarından koruyabildiği gibi, terör çeteleri ile olan savaşımda kendi hava kuvvetlerini kullanabilme olanağına sahip oldu. Irak ve Libya savaşları ile Suriye savaşı arasındaki tek fark buydu.

İran, SS 300 Şemsiyesi altında

SS 300 hava Savunma sistemi geçtiğimiz günlerde İran’a da yerleştirildi. Orta-doğu’daki stratejik güç dengesini etkileyecek önemdeki İran atılımı, bu ülkenin nükleer araştırmalarının yapıldığı merkezlerden biri olan Fardow çevresine SS300 PMU2 modeli hava savunma sistemlerinin getirilmesi ile takviye edildi. SS300 PMU2 tipi sistemde radarların aynı anda 200 ayrı hedefi tesbit edebildiği ve 124 mil uzaktaki uçak ve 25 mil uzaktaki füzelere karşı kullanılabildiği belirtildi. Tahran yakınlarında daha eski versiyonları kurulu olan SS 300 lerin, önümüzdeki günlerde, güneyde körfeze yakın bölgelere yerleştirileceği kaydediliyor. İran’ın hava savunma sisteminde kullandığı Rus yapımı SS 300 lerin yanında, onun yerli modeli olan Bavar 373 füze sistemlerini de askeri açıdan önemli bölgelere kuracağı bildirildi. İran’ın hava savunma sisteminin 2017 yılı başında Rusya’dan alınacak ek projelerle tamamlanacağı belirtiliyor.

Mahir Tan    LondraPosta-Londra

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.