anadoluverumelimedya.com

Gizli gündem yerel ve genel erken seçim

CHP-AKP-MHP liderlerinin milli mutabakat zirvesinde gündem yoğun… Erdoğan’ın bir anayasa değişikliği ile görev tanımının yeniden yapılarak muhalefet başta olmak üzere makamının ve şahsının tartışma konusu olmaktan çıkarılması ve parlamenter sistemin muhafaza edilerek yarı başkanlık yolunun açılması da gündemde

Reklam alanı

Başbakan Binali Yıldırım’ın çağrısı ile düzenlenecek olan Liderler Zirvesi masasında bir sürpriz dosya da var. Liderlerin gündeminde alternatif gündem olarak erken seçim seçeneği de duruyor. Erken genel seçim ve yerel seçimin en geçerli gerekçesi siyasetin kirlenen yüzü ve FETÖ temizliğinin hızlanması.

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katılacağı bugünkü zirvede ele alınabilecek olan erken seçim ihtimali Ankara siyasetini hareketlendirdi. Erken seçim gerekçelerinden birisi de FETÖ soruşturmasının başlangıç noktasının 17-25 Aralık operasyonlarından başlaması halinde bile başta AKP olmak üzere ‘siyasi kadroların’ büyük çöküntüye uğrama ihtimali. Siyasetin kendisini FETÖ’den ‘arındırabilmesi’ için genel ve yerel seçim ile ‘arınmaya’ ihtiyacı her geçen gün Ankara kulislerinde dillendiriliyor.

Liderlerin gündemi seçim ve Erdoğan

Liderlerin gündeminde 5 ana konu var. Birinci öncelik Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevinin tanımı. Erdoğan yarı başkanlık dâhil bütün ihtimallerin liderler zirvesinde ele alınarak görev alanının genişletilerek yeniden tanımlanmasını, en önemlisi siyasetin tartışma konusu olmaktan çıkmak istiyor. Bu sebeple Genelkurmay ve TSK’da yapılan ve yapılması planlanan yapısal değişiklikler üzerinde duruyor.

Liderler Zirvesi’nin diğer iki önemli konusu da yerel ve erken seçim. FETÖ soruşturmasında özellikle AKP’li belediye başkanları ve milletvekilleri çok önemli bir sorun olarak hukuk ve güvenlik güçlerinin karşısında duruyor. Liderler yerel ve erken genel seçimlerin 2016 yılının Kasım veya Aralık ayında mı yoksa 2017 yılının ilkbaharında mı yapılıp yapılmayacağına karar verecek. AKP içindeki kadrolara dokunmayan soruşturma CHP’li belediye başkanlarına da MHP’li belediye başkanlarına da parti yöneticilerine de uzanamıyor. Bu da soruşturmaları çıkmaza sokuyor.

CHP lideri dış politika atağında

Liderler masasındaki en önemli konu Suriye ve Ortadoğu politikası. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dosyasında Kıbrıs, AB ve Suriye ile ilgili başlıkların bulunduğu öğrenildi. Özellikle Suriye ile ilişkilerin normalleşmesinden duyduğu memnuniyeti ifade edecek olan Kılıçdaroğlu’nun CHP olarak haklı çıkmanın dışında, dış politikada üzerlerine düşeni yapacaklarını da ifade edeceği bildiriliyor. Liderlerin Milli Mutabakat toplantılarının bundan sonra da süreceği belirtiliyor.

yurtgazetesi

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.