anadoluverumelimedya.com

‘Ordumuzu biz yetiştirelim’

İzmir’in Foça İlçesi’ndeki Batı Görev Grup Komutanlığı’nda 3’üncü Hücumbot Komodoru olarak görev yapan Deniz Kurmay Albay Koray Eryaşa’nın başarılarla dolu meslek hayatı, 3 Ağustos 2010 tarihinde İstanbul merkezli Askeri Casusluk soruşturmasıyla kâbusa döndü. Eryaşa, bu suçtan gözaltına alınıp tutuksuz yargılanmaya başladıktan 1 yıl sonra, bu kez 22 Eylül 2011 tarihinde Balyoz Davası kapsamında tutuklandı.

HEM CEZALAR HEM DE BERAAT KARARLARI PEŞ PEŞE

Reklam alanı

Silivri’deki yargılama sırasında “Genelkurmay bize ihanet etti” sözünden dolayı, Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği Eryaşa’dan şikayetçi oldu. ‘Hakaret’ suçundan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle, 3’üncü Kolordu Komutanlığı askeri mahkemesinde de yargılanmaya başladı. Peş peşe açılan 3 davadan yargılanan Koray Eryaşa, 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki casusluk davasında 2 Ağustos 2012 tarihinde 5 yıl 7 ay ceza aldı.  Bir ay sonra Eylül 2012 tarihinde bu kez 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Balyoz davasından 16 yıl hapis cezasına mahkum oldu. Koray Eryaşa, Yargıtay’ın cezaları onamasıyla, emekliye sevk edildi. Ancak özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin 17- 25 Aralık sürecinde kapatılmasıyla, Koray Eryaşa için bu kez, peş peşe sevindiren haberler geldi. Koray Eryaşa, ilk olarak, “Genelkurmay bize ihanet etti” sözleriyle hakaret ettiği için yargılandığı davadan beraat etti. Sadece 1 gün sonra bu kez 236 askerle birlikte yeniden yargılandığı Balyoz Davası’ndan İstanbul 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde beraat etti. Koray Eryaşa, İstanbul merkezli 58 sanıklı askeri casusluk davasında, aldığı 5 yıl 7 aylık hapis cezasını cezaevinde tamamlayan tek asker oldu.

FOTO:DHA Albay Yaşa, Fethullahçı askerleri kamikazeye benzetmişti.

FOTO:DHA Albay Yaşa, Fethullahçı
askerleri kamikazeye benzetmişti.

FETHULLAHÇI ASKERLERİ KAMİKAZEYE BENZETMİŞTİ

Beraat kararlarından sonra geçen ocak ayında açıklamalarda bulunan Koray Eryaşa, Fethullahçı polisler ve hakimlerin açığa çıktığını ama TSK içindeki Fethullahçıların açığa çıkmadığını savunup, “Halbuki TSK içindeki Fethullahçılar, deliller hazırlanırken altına imzalarını attı. Anti virüs programı, denizde ilk yardım ders notları, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili akademik tezlere ‘devletin güvenliği açısından gizli bilgidir’ diye rapor veren Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı ve Genelkurmay Adli Müşavirliği hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Genelkurmay, TSK ve milletine ihanet etmiş bu adamları niçin koruyor? TSK ve askeri yargı içerisinde cemaat üyesi kamikazeler var” demişti.

YENİ ÖNERİ, BİZ EĞİTELİM

Kumpas davalarından sonraki bu saptamalarında bulunan Koray Eryaşa, ailesiyle sokağa çıkıp direndiği darbe girişiminin ardından da, yine bir öneride bulundu. Kendilerinin düzenleme olmadan tekrar göreve davet edilmelerinin ileriki dönemde sorun yaratacağını savunan Koray Eryaşa, “Ben kumpas mağduru olmasam YAŞ’a girecektim ve bugün belki de normal süreç içerisinde tümamiral olacaktım. Eğer biz emekli olduğumuz rütbeyle dönüş yaparsak sorun yaşanır, üst komutanlarla bizim aramızda. Bu göreve dönmemiz isteniyorsa, kanunla düzenleme yapılmalı, o zaman hayır diyemeyiz, emir alıp göreve döneriz. Ama benim önerim bizden akademisyen olarak yararlanılması. Darbe teşebbüsünden sonra harbiyelerde ve harp akademisinin karşılığı olacak üniversitede boşalan eğitimi kadrolarına atandığımız zaman, daha faydalı oluruz. Gelecekteki ordumuzu biz eğitelim. Çünkü normal bir eğitimle asker yetiştirilemez” dedi.

CEZAEVİNDEKİ DARBECİ ASKERLER İTİRAFTA BULUNUR

Darbe teşebbüsünden sonra ordu içerisinde üst rütbede olan general ve amirallerin açığa çıktığını, ama halen genç subaylar içerisindeki cemaatçilerin bulanamadığını ileri süren Koray Eryaşa, “Kadrolar nasıl temizlenecek? Çok zor. Çoğunluk onlarda olduğu için, bilgi alınamayacak. Mutlaka uzun süreli mücadele yapılmalı. Ancak şöyle bir durum da var. Darbeci askerler, birazcık cezaevi gerçekleriyle karılaştıkları zaman itirafçı olacaklar. Bunların sayısı da çok olacak. Kimlerin kendilerini zorladığını söyleyecekler. Birbirlerini ele verecekler. Kendisi hapis hayatı yaşadığı sırada aynı şekilde olan cemaat üyelerinin dışarıda olmasını kabullenemeyenler çıkacaktır. Onlar da onları anlatacaktır. Böylelikle hepsi ortaya çıkacaktır” dedi. (DHA)

sözcü

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.