anadoluverumelimedya.com

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI NAZARBAYEV TÜRKİYE’YE RUSYA’NIN ŞANGHAY TEKLİFİ İÇİN Mİ GELİYOR?

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev Türkiye'ye Rusya'nın Şanghay teklifi için mi geliyor?

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev yarın Türkiye’ye geliyor… Ancak kafalar karışık. Çünkü 15 Temmuz Darbe girişimi sonrası, Kazakistan’daki FETÖ’ye ait okullarını kapatılmayacağını açıklanmıştı. Ziyaretin önemi bu yüzden artıyor, fakat Türkiye-Rusya ilişkilerinin düzelmesinde büyük katkıları olan Nazarbayev asıl geliş amacı bu değil…

FETÖ için değilse Nazarbayev ne için geliyor?

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev 5 Ağustos’ta (yarın) Türkiye’ye geliyor. 15 Temmuz darbe girişiminin faili olarak suçlanan FETÖ/PDY yapılanmasının okullarını Kazakistan’ın kapatmayacağını duyurmasının ardından gerçekleşecek bu ziyaret ilgiyi daha da artırdı. Dikkatler FETÖ’ye toplanmışken, bu konunun dışında ziyaretin asıl amacının Rusya ve Şanghay İşbirliği Örgütü ile ilgili olduğu öğrenildi.

Reklam alanı

Hatırlanacağı gibi, 24 Kasım 2015’te Türkiye Hava Sahası’nı ihlal eden Rusya’ya ait savaş uçağını düşürülmesinin sonra iki ülke arasında ilişkiler iyice gerilmişti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in adı, Erdoğan ve Putin arasında sorunu çözüme kavuşturan kişi olarak çok defa gündeme gelmişti.

Kazakistan temaslarımızdan edindiğimiz bilgilere göre ziyaretin Recep Tayip Erdoğan’ın 9 Ağustos’ta Rusya’ya gerçekleştirecek ziyaretliye ilgili. Nazarbayev, Erdoğan’ın bu ziyareti öncesinde Şanghay İşbirliği Örgütü’ne yönelik son fikirleri alacak.

Kazak ve Rus kaynaklarına göre Erdoğan-Nazarbayev görüşmesinden sonra Türkiye’nin Şanghay örgütüne katılma doğrultusunda 9 Ağustos’ta ilk adımlarını, Erdoğan’ın Rusya ziyaretinde atabileceği ileri sürülüyor.

kurultay

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.