anadoluverumelimedya.com

Kahraman Komutan İzmir’de Darbeyi Önledi

15 temmuz gecesi FETÖ/PDY’nin yapmaya çalıştığı darbe kalkışmasının ardından etraflıca yapılan askeri soruşturma ile komuta altındaki üst düzey askerlerin darbe girişimine yönelik emirlere nasıl karşılık verdikleri gün yüzüne çıkmaya başladı.
15 temmuz gecesi Foça Amfibi Görev Grup Komutanlığında görevli Foça Üs Savunma Birlikleri Komutanı Deniz Kd. Albay İlker Akın Korkmaz’da, darbe girişimi gecesi paralel terör örgütünün planları doğrultusunda emir verilen isyan hareketine katılmayarak, aldığı önlemler sayesinde, İzmir’de darbe girişiminin büyümesini engelledi.
Foça Üs Savunma Birlikleri Komutanı Deniz Kd. Albay İlker Akın Korkmaz’ın, emri altında bulunan bir subayın, 15 temmuz gecesi yaşanan olayları anlatmasıyla gün yüzüne çıkan gerçekleri ve o gece yaşananların ayrıntıları ise şöyle;

Reklam alanı

“Foçada bulunan deniz kuvvetlerinin üçüncü büyük üssünde de darbe girişimi oldu. Darbenin başı ise Deniz Kuvvetlerinin eğitimli komandolarından oluşan Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız idi. 15’i akşamı 22:30 sularında Amfibi Tugay Komutan Yardımcısı ve Kurmay Başkanı iki albay ve karargahda görevli 6 subay komutasındaki erler tarafından konutunda bulunan Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral Aydın Şirin ve Tümamiral H.Nihat Doğan alınarak Çiğlideki Hava üssüne götürüldüler. Tugay komutanı üssün komutasını devraldığını üsteki birliklere bildirdi. Foçaya bir saat mesafedeki İzmir’deki evinde bulunan Üssün savunulmasından sorumlu Deniz Albay Akın Korkmaz’a personel tarafından telefon ile komutanların tugay komutanınca tutuklandığı ve ihtilal mesajı geldiği haber verildi.
İlk tepkisi bu ihtilale katılınmayacağı, emrindeki bir tabur askere alarm verilerek kendisi üsse ulaşana kadar hazırlıkların tamamlanması ve kendisinden başka kimseden emir alınmaması olmuştur. Yol boyunca kendisine bağlı subaylara emirler vermiş ve organize olmalarını sağlamıştır. Üsse girer girmez tabur komutanının ofisine geçerek 180 kişilik kuvveti ile 2000 personele sahip tugaya karşı koyulacağı devlete karşı ayaklanmaya karşı koyulacağı bildirildi. Üs’ de o gece iki amiral olmasına rağmen görev yapan tüm birliklere telsizden tüm komutayı kendisinin aldığını, darbe girişimini desteklemeyeceğini anayasaya ve komuta zincirine bağlı olduğunu bildirerek, silahlı kalkışma girişiminde bulunanların tutuklanacağını ve isyanın şiddetle bastırılacağını bildirdi.
Telsiz konuşmasının İzmir’de bulunan tüm deniz kuvvetleri, askeri birlikleri tarafından dinlenmesini sağlayarak, moral motivasyonlarının artırılmasını, darbeye karşı olan ve dik duran komutanlarının olduğunu bilmelerini amaçlamıştır.

“Millet orduyu kırk yıl besler bir gün ihtiyacı olur o gün bugündür”
Tugay komutanını telefonla arayarak kanunsuz olarak yaptıklarına son vermesini, gariban erlerin burnu kanamadan bu işi sonlandırmak istediğini söyledi. Tugay komutanının olumsuz tutumuna karşılık ona kendisinin ve birliğinin cesedini çiğnemeden üssü ele geçiremeyeceğini söyledi. Personeline de “millet orduyu kırk yıl besler bir gün ihtiyacı olur o gün bugündür” diyerek ve kendisi ile birlikte gerekirse can vermeye hazır olup olmadıklarını sordu. Personelinden yürekten emrinizdeyiz cevabına karşılık, gece boyunca aldığı tedbirler ve harekatlarla, tugay personelinin komutanlarına itaat etmemelerini sağladı.
Birlikteki tankları ve zırhlı araçları tüm cephaneleri emniyet altına alarak kullanılmasını engelledi, gece boyunca taktik açıdan tugay cuntacılarıyla adeta satranç oynar gibi hamleler yaparak, deniz kuvvetlerinin silah gücü en yüksek üssünü korudu ve darbecilerin İzmir’e yürüyüşe geçmesini engelledi.
Sabah bir tanesi gemileri ile denize açılan tuğamiral olmak üzere üç tuğamiral, dört albay, sekiz subayı ve darbeci diğer personeli tutuklatıp ve üsse davet ettiği savcılara teslim etti. Gece boyunca yaptığı hareketler, diğer komuta kademesi ile yaptığı görüşmeler ile isyanın büyümeden bastırılmasını ve komanda tugayının İzmir’e yürümesini engelledi. Çiğli hava üssünde bulunan darbe karşıtı havacı subaylarla görüşerek Tümamirallerinin kurtarılarak emniyet altına alınmasını sağlayıp, öğlene doğru birliğe dönebilen tümamirale komutayı devretti”.

ilkkursun

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.