anadoluverumelimedya.com

Darbe girişiminden birkaç saat önce Yunanistan sınırında neler yaşandı

Yunanistan’ın darbeden birkaç saat önce sınırda tank hareketlerini tespit ettiği belirtiliyor.

Türkiye’de darbe girişiminin başarısız olacağı anlaşılması üzerine Yunanistan’a sığınmaya çalışan darbeciler meselesinin meşgul etmeyi sürdürdüğü Yunan gazetelerinden Kathimerini“Türk subaylar olayı, diplomatik sınav”yorumu yaptı. Bu arada, ilkbaharda Ege’de yaşanan gerilim artışı “darbede başlıca rol oynayan üst düzey subayların Erdoğan hükümeti için diplomatik sorun yaratma çabasına” bağlanırken Yunanistan’ın darbeden birkaç saat önce sınırda tank hareketlerini tespit ettiği de belirtiliyor.

Reklam alanı

Kathimerini “Türkiye’deki başarısız darbeye karışan sekiz Türk askerin Yunanistan’dan iltica talebi üzerine hassas diplomatik manevraları gerektirecek çok önemli bir dönemle karşı karşıya” sözleriyle girdiği yazısında “askerlerin Yunanistan’a yasa dışı yollardan girmek ve Yunanistan’ın hava sahasını ihlal etmekle suçlandığını” anımsattı.

Sanık avukatlarının Türkiye’de ölüm cezasının yeniden getirilmesi olasılığı nedeniyle müvekkillerinin öldürülmekten koktuklarını söylediklerini anlatan Kathimerini, Başbakan Aleksis Çipras’ın ise konuya ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapmaktan kaçındığına dikkat çekti.

“Yunan diplomatik kaynaklar, Pazartesi günü Atina’nın Türkiye’nin krizini ‘ithal emeyi’ önlemeye kararlı olduğunu söylediler” diyen gazete, “Hükümet aynı zamanda Türk subayların Perşembe günü başlayacağı duruşmaları öncesi yargı ve başvuruları değerlendirecek olan Yunan İltica Kurumu karşısında nötr bir tutum sergilemek istiyor” diye yazdı. Kathimerini şöyle devam etti:

ATİNA, DARBE GİRİŞİMİNİN EGE’Yİ NASİL ETKİLEYECEĞİNİ MERAK EDİYOR

“Erdoğan, silahlı kuvvetlerdeki ‘hainleri’ temizleme kararlığını dile getirdiği için Atina şimdi başarısız darbenin, geleneksel olarak iki komşu arasındaki en büyük gerilim kaynağı olan Ankara’nın Ege’deki hareketlerini nasıl etkileyeceğini görmeyi bekliyor.”

 

İLKBAHARDAKİ GERİLİMDE ÜST DÜZEY DARBECİ SUBAYLAR ‘ROL OYNADI’

Bunun ardından diplomatik kaynaklara aften Türkiye’de askerler ile siyasiler arasındaki“geleneksel ayrışmaların sık sık Ege’de vuku bulduğu” savının dile getirildiği yazıda aynı kaynakların “geçen Mart ve Nisan aylarında NATO’nun bölgedeki devriye misyonuna denk düşen Ege’deki gerilimdeki yükselişini, darbe girişiminde başlıca rol oynanan üst düzey subayların Erdoğan hükümeti için diplomatik sorunları yaratma çabasına bağladığını” belirtti.

YUNANİSTAN, DARBE GİRİŞİMİ ÖNCESİ SINIRDA TANK HAREKETLERİNİ TESPİT ETTİ

Kathimerini yazısında ayrıca “Kaynaklara göre Yunan Savunma Bakanlığı, darbe girişiminden birkaç saat öncesi sınıra yakın bölgede, Meriç nehrinin doğusunda Türk tank hareketlerini tespit etti. Bazı analistler de bunun darbeye yönelik olarak yapılan planlama ve örgütlenme düzeyini kanıtladığını söylediler” diye yazdı.

Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.