anadoluverumelimedya.com

Cuntacıların darbe planını ihbar eden paşa

Karar Gazetesi’nden Hilal Öztürk’ün haberine göre paralel ihanet çetesinin darbe girişiminde kırılma noktalarından biri de 1. Ordu Komutanı Org. Ümit Dündar’ın cuntacıların değil demokrasinin yanında yer almasıydı. Darbeciler, İstanbul’da konuşlu 1. Ordu’ya İstanbul ve Ankara’yı kontrol edebilme gücü nedeniyle çok önem veriyordu. Bu sebeple 15 Temmuz akşamı saat 21.00 sularında Org. Ümit Dündar’ı arayarak, kendilerine katılmasını, aksi taktirde tutuklanacağını söyledi. Ancak Org. Dündar, demokrasi safını seçti. Darbecilere ‘Hayır’ diyen Org. Dündar, hemen Emniyet’i bilgilendirdi. Ardından Marmaris’te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak ‘Yanınızdayım, size bağlıyım’ dedi.

Reklam alanı

Org. Dündar, Erdoğan’a, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kuşatma altında. Orası güvenli değil. Ankara’ya gitmeyin, İstanbul’a gelin” dedi. Dündar’ın telefonu üzerine Erdoğan’ın uçağı rotasını İstanbul olarak belirledi.

Org. Dündar, darbecilerin hesaplarını alt üst eden bir adım daha attı. Bir televizyon kanalında telefonla canlı yayına katılan Dündar, darbe girişiminin TSK tarafından desteklenmediğini, kalkışmayı bastırmak için gerekenin yapıldığını söyledi. Psikolojik havanın tersine dönüp cuntanın telaşa kapılmasında bu açıklama da etkili oldu.

PANİĞE KAPILDILAR

Günlerce darbe hazırlığı yapan paralel cunta ihanet planlarının deşifre olduğunu anlayınca paniğe kapılarak erken harekete geçti. Sabaha karşı 05:00’da harekete geçmeyi planlayan cuntacılar planlarını erkene almak zorunda kaldılar. 8 saat öncesinde kışlalarından çıkan darbeciler milletin direnişi ile bozguna uğradı.

CUNTADAN 25 BİN KİŞİLİK EK GÖZALTI LİSTESİ

TSK içindeki paralel subayların örgütlediği darbe girişimi başarılı olsaydı onbinlerce kişi cezaevlerine doldurulacaktı. Cuntanın, 17-25 Aralık sürecindeki kumpas soruşturmalarında adı geçen binlerce kişiye ek olarak 25 bin kişilik yeni gözaltı listesi hazırladığı ortaya çıktı.

Paralel çetenin, 17-25 Aralık süreci ve sonrasında kendisi ile mücadele eden siyasetçilerden aydınlara, gazetecilerden iş dünyasına kadar her kesimden 25 bin kişi için hazırladığı ek liste ele geçirildi. Ele geçen belgeler arasında darbecilerin sözde bakanlar kurulu listesi de var. Cuntanın aktif siyasetteki bazı isimleri bakan yapmayı planladığı belirlendi.

Kaynak: Karar gazetesi

milliyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.