anadoluverumelimedya.com

Esad: Savaşı birkaç ay içinde kazanabiliriz

Amerikan NBC televizyonuyla Şam’daki ofisinde görüşen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad “Savaşı kazanmanın an meselesi olduğunu” söyledi. Esad, bunun ‘dış ülkelerin terörist gruplara desteğini çekmesine bağlı olduğunu’ belirtti.

Reklam alanı

Suriye ordusunun son bir yıl içinde, Rusya’nın hava desteği sayesinde çok ilerleme kaydettiğini belirten Esad, “En önemli faktör Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan başta olmak üzere terörist grupları destekleyen ülkelerin buna daha ne kadar daha devam edeceği… Bu ülkelerin desteğini çekmesi durumunda birkaç ay içinde savaşı kazanırız” dedi.

Suriye hükümetine karşı savaşan muhaliflerin Suudi Arabistan parasıyla Türkiye’de toplandığını ve buradan Suriye’ye gönderildiğini iddia eden Esad, “Bu ülkelerin amacı savaşı uzatmak. İsterlerse daha da uzatabilirler. Birçok bölgesel ve uluslararası güç savaşa dahil oldu. Bu yüzden kimse bu savaşın ne zaman biteceğini tahmin edemez” dedi.

“Rusya savaşın seyrini değiştirdi”

Savaşın seyrini değiştiren en büyük etkenin Rusya’nın hava saldırıları olduğunu belirten Esad, “Rusya’nın dahil olması ibrenin zafere doğru dönmesine yardımcı oldu” dedi.

Rusya’nın savaşa müdahil olmasıyla birlikte muhaliflerin alan kaybetmeye başladığını belirten Esad, Rusya’nın saldırılara başlamasının ardından Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ülkeye daha çok savaşçı gönderdiğini de iddia etti.

Rusya’nın bu müdahalesi karşılığında kendisinden bir beklentisi olup olmadığınaysa “Putin benden bir şey istemedi… Dostluğumuzun kaynağında ortak değerler ve çıkarlar var. Teröristleri yenmek onların da çıkarına” dedi.

ABD ile Rusya’nın kapalı kapılar ardında Esad’ın görevi bırakmasını içeren bir geçiş planı tartıştıkları iddiaları da Esad’a sorulan sorular arasındaydı.

Esad iddiaları kesin bir dille yalanlayarak Rusya’nın kendisine olan desteğinden emin olduğunu söyledi ve “Rusya siyaseti anlaşmalara değil değerlere dayanıyor” dedi.

ABD, IŞİD’i yenmeyi gerçekten istemiyor

Suriye Devlet Başkanı Esad, ABD’de IŞİD’i tamamen yenilgiye uğratmak için yeterli siyasi irade olmadığını iddia etti ve ABD’yi IŞİD’e karşı ciddi olmamakla suçladı.

ABD’nin hava saldırılarını “yasa dışı” olarak niteleyen Esad, “Gerçek şu ki, Amerikan hava saldırılarıyla birlikte terör de yayılmaya başladı. Ancak Rusya olaya dahil olduğunda terör azalmaya başladı…Biz terörist grupları yenmek istiyoruz, ABD ise bu grupları yöneterek hükümetimizi devirmek istiyor” dedi.

ABD Başkanı Obama’nın görev süresinin Ocak ayında dolacak olmasının kendileri için bir şey ifade etmediğini belirten Esad, “Her zaman yeni gelecek olan ABD başkanının, selefinden daha akıllı olmasını umut ediyoruz, ama hiç böyle olduğunu görmedik” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bugün Rusya’ya gidiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmelerinin ana konusu Suriye’deki savaş ve Rusya’nın rolü olacak.

Teröristlerin olmadığı yerleri vurmadık

Esad sivilleri hedef aldıklarına dair suçlamlara ise “Teröristlerin bulunmadığı bölgeleri vurma gibi bir karar almadık. Ancak sivillerin, masum insanların ölmediği temiz bir savaştan bahsedemeyiz, dünyada böyle bir şey yok” dedi.

Kuşatma altındaki bölgelerdeki insanların gıdaya erişimi olmadığına dair haberleri de yalanyalan Esad “Bu bölgelere silahların girmesini bile engelleyemezken gıda girişini nasıl durduralım? Bu çok mantıksız” diye konuştu.

“Misket bombası ya da kimyasal silah kullandınız mı?” sorusuna da “Kimse buna dair kanıt gösteremedi, sadece internette dolaşan fotoğraflar var” diye cevap verdi.

Suriye’de yaşananlara dair kanıtların geçerlilikten yoksun olduğunu iddia eden Esad, ülkesinde yaşananlardan ötürü bir gün Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne çıkarılmak gibi bir korkusu olmadığını da ekledi.

Esad “Teröristler ülkenize saldırırsa, kendinizi savunmak zorundasınız. Anayasaya göre Devlet Başkanı olarak benim görevim bu. İşimi, yapıyorum, neyle karşılaşırsam karşılaşayım işimi yapmaya devam edeceğim” dedi.

bbc

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.