anadoluverumelimedya.com

Devletin sorumluluğunu yok sayan 10 Ekim iddianamesi kabul edildi

HÜSEYİN ŞİMŞEK / huseyinsimsek@birgun.net

Reklam alanı

10 Ekim Emek, Barış ve Demokrasi mitingi öncesinde Ankara Garı’nda IŞİD’in gerçekleştirdiği iki ayrı intihar eyleminin ardından 9 ay sonra hazırlanabilen ve ihmali bulunanların isminin geçmediği iddianame, eksikliklere ve itirazlara rağmen kabul edildi.

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamenin ardından yargılamaların Ekim ayında başlaması bekleniyor. “Seri yargılama” yapacağını ifade eden mahkeme başkanı, Eylül ayında bir hafta içerisinde boş gün bulunmadığı için en erken katliamın birinci yıl dönümüne de denk gelen Ekim ayında duruşma tarihini açıklayacak.

“Adaletli bir sonuç çıkamaz”

İddianamenin eksikliklere ve itirazlara rağmen kabul edilmiş olmasının yapılacak yargılamanın sonucunda “adalet” duygusunun hissedilmesine engel olacağını ifade eden 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı avukat Mehtap Sakinci Coşgun, “Böyle bir iddianame ekseninde yapılacak yargılamayı kabul edemeyiz. Buradan adaletli bir sonuç çıkması mümkün değil. 15 gün bekleyip son gün iddianameyi kabul ettiler. Bazı yaralıların iddianamede ismi bile geçmiyor. Sanıklar açısından da yetersiz bir iddianame. Birkaç kişinin ömür boyu müebbet almasının ciddi bir sonucu olmayacak” dedi.

Katliamın olay örgüsüne dair somut bilgilerin iddianamede yer almadığını hatırlatan Coşgun, “İddianamenin kabul edilmemesine ilişkin taleplerimizi belirtmiştik. Olay örgüsü ve gerçek suçlular iddianamede yok. Çok göstermelik bir dille kaleme alınmış. Yaralılar ve yaşamını yitirenlerin yakınlarını derinden bir kez daha sarsmış bir iddianame ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

İç hukuk yolları tüketiliyor

İddianamenin kabul edilmiş olmasının, dosyaya erişme ve verileri inceleme imkanı oluşturduğunu ifade eden Coşgun, iç hukuk yollarının da tüketilmesinde zaman kazanacak olmalarının iddianamenin tek olumlu yanı olduğunu vurguladı. Coşgun, “Bizim tek tesellimiz iç hukuk yollarının tüketilmesi için oluşan fırsattır. En azından 9 ayda bir iddianame hazırlandı ve yargılama başlayacak. Uluslararası başvurularımız için bir adım oluştu. Mahkemeden çıkacak sonucun ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğiz” ifadelerini kullandı.

birgun

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.