anadoluverumelimedya.com

AYM Yunanistan’ın işgal ettiği Ege’deki adalarla ilgili suç duyurusunu kayda aldı

Ege’de 152 ada ve kayalığın TBMM kararı olmadan Yunanistan’a devredilmesi Anayasa Mahkemesi’nde ele alınacak.

Reklam alanı

Halkın Kurtuluş Partisi, Yunanistan’ın Türkiye egemenliğinde bulunan Ege’deki 16 adayı işgal etmesine göz yumdukları gerekçesiyle, aralarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da bulunduğu hükümet yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi HKP’nin yaptığı hak ihlali başvurusunu kayda aldı. AYM’nin bu kararına göre yargılama yapılacak. Yargılama sonunda AYM hak ihlali olduğunu tespit ederse aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bulunduğu isimler TCK 302’inci maddeden yargılanacak. Başvurunun reddedilmesi halinde ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidilecek.
Suç duyurusuna bulunan avukatlardan Tacettin Çolak, AKP iktidarının Ege Adalarının işgaline seyirci kalıp göz yumduklarını belirterek yaptıkları başvuru neticesinde şüphelilerin ‘vatana ihanet’ suçuyla yargılanmaları gerektiğini ifade etti.
Çolak, “Ege Adalarının işgali ile ilgili yaptıkları tüm başvurularda kapılar yüzümüze kapatılmıştı” dedi ve ekledi;
“Çeşme Cumhuriyet Savcısı Suç Duyurusu Dilekçemizi alıp Ankara’ya gönderme cesareti dahi gösterememişti.

Yine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, verdiği Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararını (KYOK) tarafımıza tebliğ etmeden, dosyayı aylarca uyumaya bırakmıştı. Israrlı çabalarımız sonucunda Ankara C. Başsavcılığı’nın KYOK kararını temin ederek, Sulh Ceza Hakimliği’ne yaptığımız itiraz da hiçbir hukuki ve inandırıcı gerekçe gösterilmeden, reddedilmişti.
Yapılan bu açık hak ihlaline karşı İç Hukuk’taki son başvuru yolu olan Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Hakkımızı kullandık.”
HKP’lilerin suç duyurusu dilekçesinde şüphelilerin TCK’nın 302. Maddesindeki “Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırma” suçunu işledikleri öne sürüldü. Yunanistan’ın Ege’de bulunan ve mülkiyeti Türkiye’ye ait olan 16 ada ve bir kayalığı işgal ederek yerleşime açtığı kaydedilen dilekçede, AKP hükümetinin Avrupa Birliği uyum politikalarına zarar gelmemesi için vatan topraklarının işgaline göz yumdukları belirtildi. Dilekçede şüphelilerin, Lozan antlaşmasıyla Türkiye lehine düzenlenmiş hükümleri de eylemsiz kalarak terk ettikleri ve böylece Lozan’ı da ihlal ettikleri ifade edilerek, “Bu eylemsizlik iradi ve kasıtlıdır. Dolayısıyla yargılanmaları gereken suç TCK’daki 302. Maddedir” denilmişti.

Orhan ŞAHİN

ABC

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.