anadoluverumelimedya.com

Brexit AB liderlerini birbirine düşürdü

Brexit AB liderlerini birbirine düşürdü

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı (Brexit) ve geçen hafta Brüksel’de düzenlenen AB liderler zirvesinde varılan kararlar ele alındı. Sert tartışmaların yaşandığı oturumda karşılıklı suçlamalar dikkati çekti.

Reklam alanı

AB Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiliz liderler Boris Johnson ve Nigel Farage’ın referandum sonrası aldıkları kararları kastederek, “Dün Brexit’i savunan parlak kahramanlar bugünün hüzünlü kahramanları haline geldi.” dedi. Juncker, “Gerçek vatanseverler zor dönemlerde istifa etmezler.” ifadelerini kullandı.

AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt, “Cameron, Johnson ve Farage batan gemiyi terk eden fareler gibi davranıyorlar.” diyerek, AB’nin gereksiz ve basit işlerle uğraştığını, sokaktaki halkın isteklerine kulak verilmediğini iddia etti.

AP Birleşik Sol Grubu Başkanı Gabriela Zimmer, “AB liderler zirvesinden çıkan sonuçlar skandaldır. Somut bir mesaj vermiyor. Avrupa demokratik olmayan yaklaşımlara kayıyor.” ifadelerini kullandı.

Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms İngiltere’deki durumun anlatılandan daha ağır olduğunun altını çizerek “İngiltere sokaklarında ağlayan insanlar var ama geriye kalan 27 AB ülkesi kendi çıkarlarını savunmalı. Avrupa Birliği değişmelidir ama eşitsizliklerle de mücadele etmeliyiz. Aşırı sağ ve ırkçı mesajlara dur denilmeli.” dedi.

Aşırı sağcı Özgürlükler Avrupası Grubu üyesi İngiliz Paul Nuttall, “Bu referandumun sonucu açıktır. İngilizler AB’den ayrılmak istiyor. Buna saygı gösterilmeli.” ifadelerini kullandı. AB’nin de serbest ticaret ile ilgili çekinceleri olduğunu söyleyen Nuttall, “AB ve İngiltere ticarete devam etmeli.” dedi.

Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un “Avrupa medeniyetinin çökebileceğinden” bahsettiğini ama gerçek yüzlerinin referandum sonrası ortaya çıktığını belirtti. Le Pen, “Gençlerin 2 kez oy kullanması, yaşlılara oy yasağı getirilmesi gibi saçma sapan teklifler ortaya atılıyor. Ya köklü bir değişime uğrayacak veya yok olacaksınız.” diye konuştu.

İngiltere’yi AB’den çıkarmak için oy aldığını ve referandumda hayır oyu veren yüzde 52’lik kesimi temsil ettiğini söyleyen AP üyesi Janice Atkinson, “Bizim İngiliz Milletler Topluluğumuz var. Kraliçemiz bu ülkelerin hepsinin başındadır. Siz buna sahip olmadığınız için kıskançsınız.” şeklinde konuştu.

AP’nin Fransız üyesi Alain Lamassoure da AB kurumlarında bin 900 İngiliz vatandaşının görevli olduğunu ve bu kişilerin birlikten ayrılık sonrası durumunun ne olacağını sordu. Yeşiller Grubunun Fransız üyesi Pascale Durand, AB Komisyonu Başkanı Juncker’i İngiltere’nin çıkarlarını savunmakla suçladı.

kurultay

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.