anadoluverumelimedya.com

Bağımsız Vekil Tek Başına Parti Gibi

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka Polatlı’ya yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bulunan ve ilçenin içme suyu ile tarımsal sulama sorununu çözecek olan Gökpınar barajında incelemelerde bulundu.

Reklam alanı

BARAJ İKİ YIL SONRA TAMAMLANACAK

Yetkililerle görüşen Nazlıaka barajın sürekli takipçisi olduğunu belirterek “92 milyon metreküp su tutacak olan Gökpınar Barajı hem Polatlı’nın içme suyunu karşılayacak hem de tarımsal sulamada kullanılacak. Aldığım bilgilere göre barajın 2017 yılında dolgusu tamamlanacak, 2018 yılı ortalarında su tutmaya başlanacak. Eğer zamanında bitse bile Polatlı iki buçuk yıl daha kuraklığa mahkum olacak. Soru önergeleriyle defalarca TBMM gündemine taşıdığım Gökpınar Barajı’nın tamamlanması Polatlı için yaşamsal önemdedir. Bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğim.” dedi.

Polatlı Ticaret Borsası’nda vatandaşlarla da görüşen Nazlıaka şunları şöyledi.

“Türkiye hem ürün çeşitliliği hem de tarım alanlarının genişliği ile önemli bir tarım ülkesi. Buna ragmen vatandaşımız tarım ürünlerine çok yüksek fiyatlar ödemektedir. Raflardaki ürünler el yakmaktadır.

Girdi fiyatları yüksek, denetlemeler yetersiz, çiftçi perişan, ekilen alanlar her geçen yıl azalıyor. Borç ve icra kıskacında olan binlerce çiftçimiz tarımdan çekilmek zorunda kalıyor. 2002 yılında toplam ekilen alanlar 21,5 milyon hektar iken bu alan 2014 yılında 19,8 milyon hektara düştü. Ekilen tarla alanı aynı dönemde 18 milyon 038 bin hektardan 15 milyon 789 bin hektara geriledi.

Türkiyede tarımsal verimi arttıracak unsurların başında sulama gelmektedir. Ne yazık ki ülke olarak tarım arazilerinin yaklaşık yüzde yirmisini sulayabilmekteyiz.

Kuraklıktan en çok etkilenen yerlerin başında ise ülkemizin önemli tarım merkezlerinden biri olan Polatlı gelmekte.

İLÇE EKONOMİSİ TARIMA DAYALI

İlçe nüfusunun %80’i tarımla ilgileniyor. Sanayisinin büyük bir bölümü tarıma dayalı. Şeker pancarı bu ürünlerin başında gelmektedir. Ülkemiz soğan üretiminin 4 de birini Polatlı çiftçisi üretmektedir. Ankara’mızın tarımsal üretiminin %20’sini Polatlı çiftçisi sağlıyor. Yılda yaklaşık 25 bin kişiye yıl boyu sürekli iş imkanı yaratılıyor. Kısacası Polatlı Ankara tarımının kalbidir ve bu kalp AKP’yle birlikte teklemeye başlamıştır.

Zengin su kaynaklarına rağmen Polatlı’da tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 18’i sulanabilmekte. Polatlımızın tarımsal arazi varlığı 2 milyon 200 bin dekar olup bunun yaklaşık 400 bin dekarı sulanabilir arazidir. Polatlı’dan Sakarya Nehri, Porsuk Çayı, Ankara Çayı geçiyor.  Sakarya Nehri ve Porsuk bitmiş durumda. Sıcaklarla birlikte nehirden su alınmaya başladı. Bu nedenle yaz aylarında nehir kuruyor. Binlerce dönüm sebze, tahıl susuzluktan çürüyor. Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alamıyor. Her yıl biraz daha borç batağı içine sürükleniyot. İcra ve ipotek nedeniyle yapılan satış ürkütücü boyutlara varmış durumda” dedi.

siyasetinsesi

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.