anadoluverumelimedya.com

Erdoğan’ın okuduğu yıllarda kimler nasıl diploma aldı

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yüksek okulların, eğitim enstitülerinin kapatılıp üniversitelere bağlanma çalışmalarının yapıldığı yıllardır bu yıllar. Bir başka deyişle 2 yıllık, üç yıllık yüksek okul öğrencilerinin mezun edildiği yıllardır.

Reklam alanı

1975, 1976, 1977 yılları MC hükümetleri döneminde bazı eğitim enstitüleri, yüksek okullar ülkücü öğrencilerin denetimindeydi. Onlar gibi düşünmeyen öğrenciler bu okullara devam edemiyor, kayıt yaptıramıyorlardı. 1978’de Bülent Ecevit’in kurduğu hükümet bu öğrencilere bir hak tanıdı:

1. Kayıt yaptıramayan öğrenciler, kayıt yaptıramadığı yıllara ait puan kartlarını getirip puanları tuttuğu halde kayıt yaptıramadıklarını kanıtlarlarsa yani puanları, okulun o yılki taban puanının üzerindeyse o okula kayıt yaptırabileceklerdi.

2. Yeni kayıt yaptıran ve okullarına devam edemeyen öğrencilere, her öğretim yılı için üç aylık yoğunlaştırılmış öğretim programı uygulanacak, bu programların sonunda sınavlar yapılacak, sınavlarda başarılı olurlarsa bir üst sınıfa geçecek ya da mezun olacaklardı. Birinci sınıftakiler dokuz ay, ikinci sınıftakiler altı ay, üçüncü (son) sınıftakiler de üç ay (sınavlar hariç) öğretim göreceklerdi. Böylece bir mağduriyet giderilmiş olacaktı.

Bu program uygulandı; ancak bu kez ülkücü ya da onlar gibi düşünen öğrenciler derslere devam etmediler.

Ecevit istifa edince Süleyman Demirel yeni hükümeti kurdu. Bu kez, bu öğrenciler de kendilerine buna benzer bir hakkın verilmesini istediler.

Demirel Hükümeti bu okullara yeni öğretim üyeleri atayarak bu öğrencilere de her öğretim yılı için birer aylık yoğunlaştırılmış öğretim programı uygulama kararı aldı. Bazı illerin sıkıyönetim komutanlıkları bu okullara yeni öğretim üyeleri atamaya karışmadılar, ama önceki öğretim üyelerinin de tümden alınmasına izin vermediler. Bu da o illerdeki öğrencileri memnun etmedi. Onlar derslere devam etmeden, ders çalışmadan sınavlara girip mezun olmak istiyorlardı. Sonunda istekleri hükümetçe kabul edildi: Bir aylık yoğunlaştırılmış program kaldırıldı. Öğrenciler, tek bir sınavla üç yıllık bir okulu bitirebileceklerdi. Milli Eğitim Bakanlığı bu öğrencilere bir kolaylık daha yaptı. Öğrenciler, istedikleri okullara sınav nakli yaptırabilecekler, istedikleri okulda sınava girebilecekler; o sınavlarda aldığı notları eski okullarına getirip mezuniyet belgesi, diploma alabileceklerdi. Öyle de oldu.

Birçok okul gibi Gazi Eğitim Enstitüsünde de birçok karışıklık oldu. Okul Müdürü Halil İbrahim Yaprak, bölüm başkanlarının ve müdür yardımcılarının imza yetkilerini aldı. Sınav nakillerini doğrudan kendisi yaptı. Dilekçe  veren herkesin – bölümlere sormadan, inceleme yapmadan- sınav naklini yaptı. Hapiste olanların da sınav nakilleri yapıldı; onlar da mezun edildi. Bölüm yöneticileri tarafından yapılan şikâyetler okul yönetimince de Bakanlıkça da dikkate alınmadı. Bu ve bunlara benzer birçok olay Gazi Eğitim Enstitüsü’nde yaşandı. Başka okullarda da yaşandı mı bilemem.

Böylece iki yıllık, üç yıllık öğrenciler mezun edildi. 1980- 1981 öğretim yılında bu okullar üniversitelere bağlandı; dört yıllık öğrencilerle eğitim-öğretime başladı. Onlar artık fakülte öğrencisiydi. Diplomalarını dört yıl sonra alacaklardı.

Bu yıllarda eğitim- öğretim alanında birçok değişiklik yapıldı; ama üç yıllık bir yüksek okul öğrencisine dört yıllık bir diploma verilecek diye bir yasa bir yönetmelik çıkarılmadı ya da üç yıllık yüksek okul öğrencileri dört yıllık bölümlere geçip bir yıl daha okuyup dört yıllık diploma alabilirler diye uygulama da yoktu. Kısaca, üç yıllık bir öğrenciye 1981’de dört yıllık bir diploma verilmedi,

Kamil Özdemir/ Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü Eski Başkanı

Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.