anadoluverumelimedya.com

Üst düzey güvenlik yetkilisinden Ulusal Kanal’a önemli açıklama

Amerika, Menbiç operasyonunda Ankara’ya verdiği sözü tutmazsa, Türkiye Suriye’nin kuzeyindeki Kürt koridoruna müdahale edecek. Ulusal Kanal’a konuşan üst düzey güvenlik yetkilisi, “PYD Cerablus-Azez hattına gelir, Afrin ile Kobani’yi birleştirmeye kalkarsa, kara harekatı yaparız” dedi. Yetkili, “İsrail ve Amerika’nın oluşturmak istediği koridoru Suriye ile anlaşarak önleyebiliriz. Bu nedenle üçüncü bir devlet arabulucu olarak ilişkilerin düzeltilmesi konusunda Türkiye’ye yol açabilir” ifadelerini kullandı.

PYD’nin ana unsur olduğu Suriye Demokratik Güçleri adlı çatı örgütle Menbiç operasyonu başlatan Amerika, Türkiye’ye bölgede PYD’li kalmayacağı konusunda taahütte bulundu. Amerika’nın sözünü tutmaması durumunda Ankara’nın planı Suriye’nin kuzeyindeki Kürt koridoruna müdahale etmek.

Reklam alanı

Ulusal Kanal‘a konuşan üst düzey güvenlik yetkilisi, operasyon öncesi Amerika ile yapılan görüşmelerin ayrıntılarını anlattı. “Amerika Türkiye’nin kararlılığını gördü” diyen yetkili, “ABD çok iyi biliyor ki, PYD Cerablus-Azez hattına gelir, Afrin ile Kobani’yi birleştirmeye kalkarsa, kara harekatı yaparız” ifadesini kullandı.

Amerika’nın Menbiç operasyonunu Arapların öncülüğünde başlatmak zorunda kaldığına dikkat çeken yetkili operasyona katılan 3 bin 150 kişilik kuvvetin 2 bin 750’sinin Arap, 400’ünün de PYD’lilerden oluştuğunu belirtti.

Güvenlik yetkilisi, Menbiç’in güneyinden Ayn El Arap-Afrin birleşmesine Suriye’nin de izin vermeyeceğini söyledi. Suriye’nin El Bab’ın kontrolünü bırakmayacağını vurgulayan yetkili, “İsrail ve ABD’nin aşağı bölgeden oluşturmak istediği koridoru (Afrin-Ayn El Arap birleşmesi) Suriye ile anlaşarak önleyebilirsiniz. Bu nedenle üçüncü bir devlet arabulucu olarak ilişkilerin düzeltilmesi konusunda Türkiye’ye yol açabilir. Suriye ile ilişki kurmamızı en çok ABD istemiyor. Suriye ile ilişki kurma konusunda siyasette bir kıpırdanma var. ” ifadelerini kullandı.

Güvenlik yetkilisi Ulusal Kanal’ın “PYD’nin ABD’nin kontrolünde olması mı daha olumlu yoksa, Rusya kontrolünde olması mı?” sorusuna da “Tabii ki ABD’nin kontrolünde olması değil. Rusya zaten ABD, PYD’nin kontrolünü tam olarak sağlamasın diye PYD’yle bağlantı kuruyor. Süreç öyle bir yere gelecek ki, PYD’yi ilk vuran Rusya olacak. Koridor en fazla Rusya’yı etkiliyor. Rusya yakın bir zamanda tekrar bölgeye gelecek zaten” yanıtını verdi.

ulusalkanal.com.tr

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.