anadoluverumelimedya.com

BM, IŞİD’in Suriye’de Ezidilere yönelik soykırım yaparak savaş suçu işlediğini açıkladı.

BM Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Komisyon IŞİD’in Ezidilere yönelik işlediği suçları ortaya koyan raporunu açıkladı.

Reklam alanı

IŞİD’den kaçanlar, dini liderler, sağlık personelleri, avukatlar, kaçakçılar, aktivistler ve gazeteciler olmak üzere toplam 45 kişiyle görüşülerek hazırlanan raporda, IŞİD’in Ezidilere yönelik soykırım uyguladığı belirtildi.

‘IŞİD EZİDİ KİMLİĞİNİ SİLMEYE ÇALIŞTI’Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında rapora ilişkin, “IŞİD soykırım suçu işledi ve işlemeye devam ediyor. IŞİD’in elindeki kadın, erkek ve çocuk bütün Ezidiler korkunç bir vahşete maruz kaldı” dedi.

IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Irak’ın Sincar bölgesini ele geçirmesinin ardından Ezidileri zorla Suriye’ye götürdüğünü belirten Pinheiro, örgütün Ezidi kadınları seks kölesi haline getirerek, işkence ve insanlık dışı muameleye maruz bırakarak ve öldürerek ‘Ezidi kimliğini silmeye’ çalıştığını ifade etti.

‘IŞİD’İN ELİNDEKİ EZİDİ KADIN VE KIZ ÇOCUKLARI İÇİN HİÇBİR ŞEY YAPILMADI’Pinheiro, “IŞİD’in elinde hala 3 bin 200 Ezidi kadın ve kız çocuğu var. IŞİD’in Sincar bölgesine saldırısının üzerinden iki yıl geçti ama şimdiye kadar bu insanları kurtarmak için hiçbir şey yapılmadı, kurtarma operasyonları düzenlenmedi. Uluslararası topluma bu konuda harekete geçmesi çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’ne IŞİD’in Ezidilere uyguladığı soykırımı tanıması ve Ezidilerin kurtarılması için harekete geçmesi çağrısında da bulunan Pinheiro, insanlığa karşı işlenen bu suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne de taşınması gerektiğini vurguladı.

‘EZİDİ KADINLAR 200 İLA 1500 DOLAR ARASINDA SATILDI’

Ezidi kadınların ve kız çocuklarının 200 ila bin 1500 dolar arasında seks kölesi olarak defalarca satıldığına dikkat çekilen raporda, “Ezidi bir kadın 11 ay boyunca çocuklarıyla beraber 7 kez satıldı” denildi.

Raporda ayrıca, IŞİD’in elindeki Ezidileri, ailelerinin 10 bin ila 40 bin dolar ödeyerek kurtardığı ifade edildi.

sputniknews

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.