anadoluverumelimedya.com

İşte Erdoğan’ın diplomasının perde arkası!

Odatv – Tartışmaların en yoğun olduğu dönemde Marmara Üniversitesi’nin yayınladığı diploma, tartışmaların önüne bir nebze de olsa geçmişti…

Reklam alanı

Cumhurbaşkanlığı sürecinde tartışmaların en yoğun olduğu dönemde Marmara Üniversitesi’nin yayınladığı diploma, tartışmaların önüne bir nebze de olsa geçmişti. Şimdi yeniden yaptığımız haberlerle ve kamuoyunun yoğun ilgisi nedeniyle diploma tartışması yeniden açılıyor. Yaptığımız haberlerin ardından Marmara Üniversitesi Rektörü dün itibariyle bir açıklama yayınladı.

Açıklamasına biraz yakından göz atalım…

Rektör açıklamasının büyük bölümünü okulun internet sitesinde yer alan tarihçesine ayırıyor. Bunun dışında “diploma.marmara.edu.tr” sayfasında bilgiler girilerek diplomanın sorgulanabileceğini belirtiyor. Ancak bu sayfadan geçtiğimiz Cumartesi günü yayınladığımız haberde, habere eklediğimiz ekran videolarında da görüleceği üzere mezuniyet tarihi 1981-82 görünürken, Çarşamba günü ani bir değişikle bu sorgulama bölümü değiştirilmiş. Üstelik Erdoğan’ın mezuniyet tarihi de bir anda 1981 yılı yapılmıştı. Bunun haberini de yayınlamıştık. Ancak Rektör bu hiç olmamış gibi açıklama yaptı.

Açıklamasının diğer bölümünde ise diplomada imza olmamasını, diplomanın “Duplikata” olmasına bağlıyor. Ayrıca diplomaya dayanak olarak 1991 yılında üniversiteye iade edilmiş olan mezuniyet belgesini gösteriyor. Başka hiçbir resmi kayıt sunmuyor.

DUPLİKATA DİPLOMADAKİ AYKIRILIKLAR

Bir üniversiteden mezun olduğunuzda aldığınız diplomanın başına bir şey geldiğinde ve siz de yeniden diploma çıkarmak istediğinizde üniversiteye başvurursunuz. Üniversite de size yeni bir diploma çıkartır. Bu duplikata diplomadır. İkinci baskıdır. Ancak duplikata diploma alabilmenin bazı şartları vardır. Bunlar gerçekleşmeden duplikata verilemez.

Duplikata diplomanın ayrıca usülünü belirleyen yönergeler yayınlar üniversiteler ve buna uygun hareket ederler. Marmara Üniversitesi’nin buna uygun olarak Mezuniyet Belgelerine İlişkin Yönerge’si bulunmaktadır. Bu yönergenin 12. Maddesi’nde belirtildiği üzere, duplikata diploma basılabilmesi için asıl diplomanın “yırtılması, kullanılmayacak kadar hasar görmesi ya da zayi olması” gerekmektedir. Rektör açıklamasını yaparken buna ilişkin herhangi bir bilgi vermediği için gerekçesini bilmiyoruz.

Çünkü bazı durumlara özel olarak gazete ilanı vs gibi usüller var. Bu nedenle bunları sorgulayamıyoruz. Bunun dışında yönergenin 13. Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda “Duplikata üzerindeki imza ve onay bölümlerine asıl diplomadaki gibi imza sahiplerinin unvanı, adı, soyadı ve görevi yazılır, ancak imzalar atılmaz. İmza alanlarına kırmızı mürekkeple ‘Duplikata’ kaşesi basılır” deniliyor. Ancak imza alanlarına baktığımızda herhangi bir kaşe göremiyoruz. Boş bir halde. İmzasız sayılıyor. Rektör’ün belirttiğinin aksine imza bölümünde bir kaşe izi yok.

YAZILMASI GEREKENLER YOK

Yine Mezuniyet Belgelerine İlişkin Yönerge’nin 8. Maddesi’nin 2. Fıkrası’nın f bendinde diplomanın aslı da duplikası da olsa “Mezuniyet Tarihi: Gün(iki hane), Ay Adı, Yıl(dört hane)” olarak yazılması gerekli. Ancak söz konusu diplomada mezuniyet bölümünde yalnızca “1981 Şubat” yazıyor. Yine genel olarak 8. Madde’ye baktığımızda diplomalarda sırasıyla yazması gereken bilgilerin sıralaması vs farklı.

Rektör ‘ün açıklamasında diplomaya hiçbir gerekçe sunulmadığı gibi diplomanın hangi kayıtlar gerekçe gösterilerek verildiğini de belirtmemiş, yalnızca Mezuniyet Belgesi’nden söz ediyor. Yani Mezuniyet Belgesi’ni diploma verilmesine dayanak kabul ettiğini anlıyoruz.

İMZALAR NEDEN FARKLI

Cumhurbaşkanlığı seçiminden 2 gün önce Emre Erciş, Erdoğan’dan 1 yıl önce İİTİA’dan mezun olmuş bir öğrenci olan Nural Düz’e ait mezuniyet belgesini yayınlamıştı. Sonrasında internet aramalarında bir yerel internet sitesinde bulabildiğimiz haber ile bu bilgiye ulaştık. Erciş’in yayınladığı mezuniyet belgesi de hala yaşamakta olan aynı Dekan’ın imzasını taşıyor. “Dr. Sinan Artan” imzalı iki mezuniyet belgesine, Dekan Bey birbiriyle uzaktan yakından alakası olmayan iki imza atmış görünüyor. 1 yıl arayla bir imzanın bu kadar değişmesi hakikaten şaşırtıcı.

MÜHÜR DE YOK

Ayrıca Nural Düz’e ait olan mezuniyet belgesinde imza kısmında açıkça resmi mühür görünmüyor. Ancak Erdoğan’ınkinde mühür de yok. Mühürsüz mezuniyet belgesi ne kadar geçerlidir diye Rektör’e sormak gerekiyor.

Yine “yukarıda fotoğrafı onaylanmış bulunan” ibareli mezuniyet belgelerinin birinde fotoğraf varken, Erdoğan’ınkinde bulunmamuyor. Olmayan onaylanmış fotoğraf.

Bitmiyor…

Nural Düz’e ait olanda sol altta yer alan “İş bu belgede kazıntı ve silinti yoktur” ibaresini Erdoğan’ınkinde göremiyoruz.

DÖNEM DE FARKLI

Nural Düz’ün mezuniyet tarihine baktığımızda mezuniyet dönemi “Güz” olarak yazmaktayken Erdoğan’ınkinde “Şubat” yazıyor. Eğitim öğretim sistemimizde hiçbir zaman “Şubat” diye bir dönem olmamıştır.

 

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.