anadoluverumelimedya.com

Rusya yasakları kaldırıyor mu?

Geçen yıl Kasım ayı sonunda Rus uçağının düşmesi sonucu gerilen ve kopma noktasına gelen Türkiye – Rusya ilişkileri gevşeme sinyali veriyor. Rusya, Türkiye ile ilgili uyguladığı yaptırımları yumuşatmaya başladı.

İŞE ALIMLAR GENİŞLETİLİYOR

Reklam alanı

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Türk vatandaşlarını işe almasına izin verilen şirketler listesine yenilerini ekledi. İmzalanan kararnameye göre, “Credit Europe Bank”, “İş Bank”, “Garanti Bank – Moscow”, “Prokommertsbank”, “Ziraat Bankası” ve “Yapı Kredi Moskova” Türk vatandaşlarını işe alabilecek şirketler listesine eklendi. Ayrıca hükümetin kararıyla kısıtlamaların kapsamadığı şirketlerin çoğu sadece belirli sayıda Türk vatandaşını yani 31 Aralık 2015 tarihindeki sayıdan çok olmamak şartıyla işe alabilir. Bunun dışında Bakanlar Kurulu Türk işçi sayısına getirilen kısıtlamaların yansımadığı listeye 14 tüzel kişiyi daha ekledi.

İTHALAT YASAĞINDAN VAZGEÇİYOR

Diğer yandan, Kremlin’in Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi de (Rosselhoznadzor) bugün uygulamaya başlayacağı tüm Türk sebze ve meyvelerine yasak getirme planından vazgeçiyor.

Rosselhoznadzor Başkan Yardımcılarından Yuliya Şvabauskene, bugün yaptığı açıklamada Türk tarafında hataların düzeltilmesi yönünde iyi sinyaller aldıklarını bu nedenle radikal adımdan vazgeçtiklerini belirterek, “Yasak uygulamasına herhalde geçilmeyecek” diye konuştu.

KURTULMUŞ: UMARIZ İLİŞKİMİZ NORMALE DÖNER

Bununla birlikte, Türkiye de Rusya ile ilişkilerin düzelmesini istiyor. Nitekim Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Ümit ederim ki uçak düşürülmesi krizinden sonraki süreçte gelişen, gerginleşen, zaman zaman sertleşen ilişkilerimiz en kısa zamanda normale döner. Rusya, hem ekonomik anlamda hem de siyasi anlamda Türkiye ile ilişkilerini normalleştirir. Tarım heyetinin oraya gitmiş olması ilişkilerin normalleşmesi için bir sinyaldir, bir adımdır” diye konuşmuştu.

sozcu

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.