anadoluverumelimedya.com

Meclis’te bugün oylanacak dokunulmazlıklara dair partilerin stratejileri

Cumhuriyet’ten Ayşe Yıldırım’ın haberine göre; kritik oylama öncesi her partinin kendi içinde geliştirmiş olduğu bir stratejisi var.

Reklam alanı

Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir canlı yayında “Anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz” açıklamasının ardından CHP’de kazan kaynamaya başladı. Bazı vekiller açık açık “hayır diyeceğim” diyerek oy renklerini belirttiler. Parti yönetimi vekilleri konuşmamaları konusunda uyardı. Kemal Bey’in, anayasaya aykırı olduğunu bilmesine rağmen neden evet diyeceğini söylediği ise bir türlü anlaşılamadı. Kulislere yansıyan bilgiler arasında “parti içindeki ulusalcı vekilleri bastırmak ve ulusalcı CHP seçmenini kaybetmemek” için bir hamle olduğu yer aldı. Genel merkeze yakın isimlere göre bu bilgi doğruydu ama Kemal Bey’in bir “stratejisi” daha vardı bu cümleyi kurarken. Kamuoyu önünde “evet” diyeceklerdi ama oylamada “hayır” oyu kullanacaklardı. Daha sonra da “Bakın biz evet dedik AKP’liler hayır oyu kullanmış” diyerek AKP’yi sıkıştıracaktı.

CHP’den 6-7 vekil

Ama bu “stratejik hamle” yürümedi. Çünkü parti yönetiminin ve vekillerin çoğunun bundan haberi yoktu. Haberdar olduklarında da iş işten geçmişti… O nedenle Kılıçdaraoğlu, önceki gün Van’da yapılan genişletilmiş il başkanları toplantısında “367’yi bulamazlar” dedi. Evet oyu verecek CHP’li vekillerin 6-7’yi geçmeyeceği kesin bir dille dile getiriliyor. Hatta “evet” diyeceğini açıklayan bir genel başkan yardımcısına bile “İstersen bir genel başkanla konuş bakalım o evet mi diyecek” denildiği, Kılıçdaroğlu’yla görüştükten sonra da oyunu değiştirdiği anlatılıyor.

Kimi HDP’li vekiller CHP’li vekillere karşı “Dokunulmazlıklara evet derseniz bundan sonra Diyarbakır’a rapor yazmaya gelmeyin” demişti.

AKP’nin hamlesi

367’yi bulamayacağını bilen AKP, planlarını referandum üzerine kuruyor. Ama sadece dokunulmazlıkları halkoylamasına sunarak “HDP’yi dolayısıyla Kürtleri Meclis’ten tasfiye ediyor, başkanlığın yolunu açmaya çalışıyor” eleştirilerine karşılık “çok şıklı” anayasa değişiklikleri üzerinde çalışıyor. Referandumda dokunulmazlıkların kaldırılmasının yanına ikinci değişiklik önerisi olarak “Partili Cumhurbaşkanlığı”nı ekleyecek.

Üçüncü değişiklik önerisi ise “seçim barajının düşürülerek, bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmasını sağlayacak anayasa değişikliğini hayata geçirmek” olacak. Böylece AKP, hem CHP’yi hem de HDP’yi “Ne yani barajın düşürülmesiniistemiyor musunuz” diyerek köşeye sıkıştıracak. Dokunulmazlıkların kaldırılması referandumunu da barajı düşürme ambalajına saracak. Bir nevi yeni bir “yetmez ama evet” hamlesi yapmış olacak…

HDP’den AKP’ye sürpriz hazırlığı 
HDP bugün genel kuruldaki görüşmelere ve oylamaya katılacak. Bir HDP’li “Bizimkatılıp katılmamamız sonucu etkilemeyecek. Ama oylamaya katılıp AKP’den hayır diyeceklerin elini rahatlatacak bir sürpriz üzerinde konuşuyoruz” diyor.

Eğer kulislerde dillendirilen “sürpriz”i uygularlarsa dokunulmazlıkların kaldırılmasına “hayır” diyecek AKP’li vekillerin elini ciddi biçimde rahatlatacak HDP’liler.

Ve AKP’nin bütün planlarını etkileyecek bir kurultay kriziyle baş başa kalan MHP. MHP’den de Bahçeli’ye karşı olan ve AKP’nin dokunulmazlık hamlesiyle başkanlık yolunu açmasından endişe eden kimi milletvekilinin “hayır” diyeceği konuşuluyor.
Türkiye’nin önünde bir sandık var. Ama bu sandık referandum sandığı mı yoksa erken seçim sandığı mı olacak, bu ay sonunda netlik kazanmaya başlayacak.

Yazın sıcaklığına siyasetin sıcaklığı da eklenecek.

Bakarsınız, “seçim barajının düşürülmesi”yle ambalajlanmış dokunulmazlıkların kaldırılması ve partili cumhurbaşkanlığı referandumu da ikinci “yetmez ama evet” pişmanları dalgasına yol açar!

 

siyasihaber3
About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.