anadoluverumelimedya.com

Mimarlar Odası’ndan mania hattı açıklaması: Ankara artık yaşanmaz hale gelecek

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Milli Savunma Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile 1,5 yıldır devam eden görüşmelerin sonuçlanmasıyla, uçuş güvenliği hattı olarak bilinen mania hattının Yenimahalle ve Etimesgut bölgelerinde kaldırıldığını bildirdi.

Reklam alanı

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Mania hattı kalkınca Eskişehir yolu Manhattan olur. 70 katlı 80 katlı yapılarla kent, kent olmaktan çıkacak, Ankara’nın altyapısı bunu kaldırmaz. Böyle bir karar kentin insan öncelikli değil, yağma öncelikli değişeceğinin göstergesidir. Ankara Cumhuriyetin başkentidir, yağma imparatorluğunun değil. Hem yatay mimari deyip hem de 70-80 katlı yapılaşmanın önünü açmak isteyen aynı bakış açısı samimi değildir. Gökçek’in mania hattı kalkmadan tam anlamıyla görüşmeler sonlanmadan müjde vermesi, imar hakları üzerinde bir spekaülasyon değil midir? Kimse sevinmesin bu kent sahipsiz değil, yargıya taşıyacağız.” dedi.

‘MANIA HATTININ KALKMASI YAĞMANIN ÖNÜNÜ AÇAR’

Candan şöyle devam etti: “Ankara için spekülatif bir karar. Şimdi yükseklik “h max” serbest bırakılacak ve plansız bir şekilde 4,5, 5 emsalli yapılar yükselmeye başlayacak. Bu tür kararlar ile imar planları sürekli olarak ihlal edilmekte, her meclis toplantısında onlarca emsal arttırımları karara bağlanmaktadır. Kent suçu işlenecek bir karar Ankara için hayırlı değil.”

‘HER ŞEYİ KİTLEYECEKLER’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu üyesi Ulaşım uzmanı Erhan Öncü de mania hattının kaldırılmasına “ Ankara’da her şeyi kitleyecekler” diye tepki gösterdi.  Öncü şöyle devam etti: “Mania hattının kaldırılması ile yeni yoğunluklar gelecektir. Ulaşım, su, yol, kanalizasyon alt yapısı bunu kaldırmaz. Ankara’da kentsel hizmetlerde yetersizlikler ve tıkanma olacaktır. Her şeyi kitleyecekler. Ulaşımı bu halde çözemeyenler, 70 katlı yapılarda nasıl çözecekler. Şehircilik, planlama ve kamu yararına aykırıdır.”

MANIA HATTI

“Uçuş güvenliği” için Milli Savunma Bakanlığınca uygulanan mania hattı, havaalanlarını kullanan hava araçlarının, doğal zemin yükseklikleri ile mevcut veya yapılacak yapıların yüksekliklerinden olumsuz etkilenmeden güvenli bir şekilde iniş ve kalkışını sağlamak üzere, mevcut pistlere yaklaşma bölgeleri ve bu bölgelerin yüksekliklerini belirliyor.

sol

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.