anadoluverumelimedya.com

Gizli devlet bilgileri o ülkeye gidecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu‘nun görevi bırakma tartışmaları devam ederken, kritik biranlaşma sessiz sedasız yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu kararı, Cumhurbaşkanı TayyipErdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanların imzasıyla Resmi Gazete‘de yayımlandı. Türkiye ile Katar arasında 2 Aralık 2015‘te Doha‘da imzalanan Türkiye ileKatar arasında ‘Arşiv Alanında İşbirliği Protokolü’nün Onaylanması Anlaşması yürürlüğe girdi.

Reklam alanı

BELGE ALIP VERİLECEK

10 maddeden oluşan anlaşmaya göre; iki ülke milli mevzuatlarına uygun olarak ve karşılıklılık esası temelinde devletler arası işbirliği yapılacak. Türkiye ve Katar arşivlerini zenginleştirmek amacıyla araştırma yapabilecek. Anlaşmaya göre Türkiye ve Katardevlete ait gizli belgeleri birbirlerine gönderebilecek. Belgelerin çoğaltılmış örnekleri ile arşiv belgeleri için yayınlanan kılavuz envanter ve benzeri araştırma malzemelerinin değiş tokuşu yapabilecek.

ARŞİVCİLER GÖNDERİLECEK

Devletin arşivinde yer alan belgelerin dijitalleştirilmesi konusunda da iki ülke iş birliğine gidebilecek. Arşivlerin elektronik ortama aktarılması için Türkiye‘den Katar‘a, Katar‘dan da Türkiye‘ye elemanlar gelecek. Belirlenen arşivciler, 15 gün boyunca devlet belgeleri arasında çalışacak. Arşivcilerin masraflarını gittikleri ülke karşılayacak.

PROTOKOL 1 YIL GEÇERLİ

Türkiye adına Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Katar adına da Devlet Arşivleri, uygulayıcı kurumlar olacak. Protokolde 8’inci madde dikkat çekiyor: “Protokol yürürlüğe giriş tarihinden itibaren 1 yıl süreyle yürürlükte kalacaktır” ifadesi yer aldı. Feshetmek isteyen ülke 6 ay önce bildirecek.

ozgurdusunce.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.