anadoluverumelimedya.com

İnanç özgürlüğü ödülü bu sene iki Türk’ün

İnanç özgürlüğü konusunda faaliyet gösteren kişilere verilen, bu alanda dünyanın en prestijli ödülü olan Stefanus İnanç Özgürlüğü Ödülü’ne 2016’da iki Türk layık görüldü. Azınlık hakları konusunda çalışan Mine Yıldım ve nefret suçlarıyla mücadele eden CHP eski milletvekili Aykan Erdemir’e ödülleri Norveç’te verildi.

Dünyanın inanç özgürlüğünü savunan en etkin insan hakları kuruluşlarından Stefanus Alliance tarafından iki yılda bir verilen Stefanus İnanç Özgürlüğü Ödülü bu yıl iki Türkvatandaşına verildi. Oslo’da yapılan törende Mine Yıldırım ve Aykan Erdemir‘e ödülleriNorveç eski Dışişleri Bakanı ve AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Kurt Vollebaek tarafından verildi. Türkiye‘nin Oslo Büyükelçiliği müşavirlerinden Yankı Kocaefe’nin de hazır bulunduğu törende birer konuşma yapan Yıldırım ve Erdemir, inanç özgürlüklerini genişletme yönünde yaptıkları çalışmalardan örnekler vererek, Türkiye’nin Ortadoğu’da temel hak ve özgürlükler açısından model ülke olması gerektiğini vurguladılar.

Reklam alanı

Norveç Helsinki Komitesi’nin İnanç Özgürlüğü Girişimi projesinin yöneticiliğini yapan Dr. Mine Yıldırım, azınlık hakları üzerine yürüttüğü akademik çalışmaların yanı sıra bu konuda çok sayıda çalıştayın da düzenleyicisi. CHP’den 24. dönem Bursa milletvekili ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aykan Erdemir ise halihazırda Washington’da Demokrasileri Koruma Vakfı’nda kıdemli analist olarak görev yapıyor. İnanç Özgürlüğü İçin Parlamenterler Girişimi’nin kurucularından olan Erdemir, Alevilik, nefret suçları ve anti-Semitizm üzerine yürüttüğü çalışmalarla tanınıyor.

NORVEÇ PARLAMENTOSU’NDA AĞIRLANDILAR

Ödül töreni öncesi Norveç Parlamentosu’nda ağırlanan ve birer konuşma yapan Yıldırım ve Erdemir’in mülakatları Norveç gazetelerinde geniş yer bulurken Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması seçici kurul üyeliği de yapmış olan ünlü illüstratörlerden Roar Hagen’in çizdiği Yıldırım ve Erdemir portreleri Norveç’in en çok satan gazetesi VG’de yayımlandı.

Erdemir, ödülle ilgili şunları söyledi: “Türkiye, Müslüman çoğunluğa sahip ülkeler arasında demokrasi ve laikliğin istisnasız tüm vatandaşların inanç özgürlüklerini güvence altına almanın en doğru formülü olduğunu kanıtlamak için en uygun aday. Bu tarihi misyonu başarabilirsek IŞİD‘e ve ideolojisine en büyük darbeyi vurmuş oluruz.”

hurriyet

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.