anadoluverumelimedya.com

Hakimleri HSYK’ya şikayet edecekler!

Muhalifler alınan karar karşı dava açacak. Partide önce Ankara sonra da Sivas Gemerek ile Kastamonu Tosya Asliye Hukuk Mahkemelerinden alınan kararlar, karşılıklı satranç hamlesine dönüştü.

Reklam alanı

ESKİ HUMK GEÇERSİZ

Muhalif kanat her iki mahkemenin verdiği tedbir kararının eski Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’na (HUMK) göre alındığı için geçersiz olduğunu savundu. Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan’ın avukatları ve kurmayları yarın biraraya gelerek pazartesi günü Sulh Ceza Mahkemesi’ne açacakları itiraz davasına son şeklini verecek.

KARAR KALDIRILACAK

Muhalifler 12 Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2010’da değiştirilen yeni Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 390/1 maddesine göre tüzük kurultayının toplanması yönünde karar verdiğini ifade ettiler. Yeni yasada ‘’Tedbir kararı vermeye’’ sadece davaya bakan mahkemenin ya da temyize götürülen Yargıtay’ın yetkili olduğu hükmünün bulunduğunu vurguladılar.

Avukatlar pazartesi günü Ankara Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuru yaparak Ankara Mahkemeleri dışından alınan tüm tedbir kararlarının kaldırılmasını isteyecekler.

GÖREV VE YETKİ AŞIMI

Dava dilekçesinde Gemerek ve Tosya’daki mahkemelerin “görev ve yetki aşımı” yaptığı tezi işlenecek. Sulh Ceza Mahkemesi’nin alınan kararların hükümsüz olduğu yönünde karar vermesi öngörülüyor. Muhaliflerin avukatları her iki hakimin görev ve yetki aşımı yaptıkları suçlamasıyla hafta içi HSYK’ya da şikayet kararı aldı.

Çağrı heyeti de 15 Mayıs’ta mahkeme kararı doğrultusunda olağanüstü tüzük kurultayının toplanacağını savunarak ‘’Alınan tedbir kararları süreci durdurmaz” dediler. Muhaliflerin dile getirdiği değişen yasa maddesi şöyle:

MADDE 390- (1) İhtiyati tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilir.

(2) Talep edenin haklarının derhâl korunmasında zorunluluk bulunan hâllerde, hâkim karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebilir.

(3) Tedbir talep eden taraf, dilekçesinde dayandığı ihtiyati tedbir sebebini ve türünü açıkça belirtmek ve davanın esası yönünden kendisinin haklılığını yaklaşık olarak ispat etmek zorundadır.

‘HSKY’YA ŞİKAYET EDECEĞİZ’
MHP Genel Başkan Adayı Meral Akşener, Antalya’nın Gazipaşa ve Alanya ilçelerini ziyaretinde kongre süreciyle ilgili mahkemenin verdiği kararı eleştirdi. Akşener, “Bu önüne gelenin, bu ilçelerden karar alınıyor olması, kamu düzenini bozacak bir kavram ortaya çıkaracağı için bu sebeple ‘hukuksuz iş yapan 2 hakimin HSYK’ya şikayet edilmesi gerekiyor’ dediler. Biz de şikayet edeceğiz” dedi.

sozcu

 

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.