anadoluverumelimedya.com

Ali Koç’tan Hükümet’e Uyarı: DİKKAT!

“Genç nüfusa istihdam yaratamazsak tehlikeye dönüşebilir”

Reklam alanı

Başkan Vekili Ali Koç, Rekabet Kurumu’nda verdiği “Global teknoloji içinde Türkiye’nin yeri” konulu konferansta önemli açıklamalarda bulundu.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Rekabet Kurumu’nda verdiği “Global teknoloji içinde Türkiye’nin yeri”  konulu konferansta dünyanın hızla teknoloji yatırımlarına yöneldiğini, Türkiye’nin ise giderek gerileyen eğitim düzeyi nedeniyle çağa ayak uyduramayacağının görüldüğünü söyledi.

Ali Koç, yenilikçilik (inovasyon) ve ar-genin dünyada rekabeti bambaşka noktalara çektiğini, şirketlerin artık yarın ne tür bir rakiple karşılaşacağını bilemez hale geldiğini söyledi.

Nokia’nın dünya cep telefonu pazarına en hakim olduğu bir dönemde hiç ortada görünmeyen Apple’ın yeni geliştirdiği Iphone telefonuyla bir anda rekabeti alt üst ettiğini anlatan Koç, otel yerine insanların kullanmadıkları evlerini kiraya verdiği, taksi yerine en yakındaki müşteriye kendi arabasıyla ulaşan sistemlerin kurulduğunu söyledi.

Fabrikalarda hızla robotların kullanıldığı bir döneme girildiğini de belirten Koç, bu gelişmelerin Türkiye’yi de etkileyeceğine dikkat çekip şöyle konuştu:

RAKİPLER HIZLI, GERİLİYORUZ

Türkiye inovasyon kapasitesinde 83’üncü sıradayız. Oysa 5 yıl önce 55’teydik. Geriye gittik.

Arge harcamalarında 5 yıl önce ilk 62 arasındaydık, şimdi 79’a geriledik.

Mevcut eğitim sistemiyle çağa ayak uyduramayacağımız görünüyor. 5 yıl önce eğitimde ilk 79’daydık, geçen sene 89’a şimdi 92’ye geriledik.

Matematik ve fen eğitiminde 102. Sıradayız. Oysa 5 yıl önce 74’üncü sıradaydık.

Bugün ülkemizde tartışılan konulara bakarsak son derece tehlikeli bir durum olduğu açıktır.Arge harcamalarında ilk defa milli gelirin yüzde 1.01’ine geldik. Ama AB yüzde 2, OECD ülkeleri yüzde 2.4 harcıyor. Biz ilerliyoruz. Ama rakipler bizden daha hızlı ilerliyorsa geriliyoruz demektir. Veriler de onu gösteriyor.

Ülkemizde büyük bir genç nüfus var. Bunun iyi kullanılması hatta tehlikeye dönüşmemesi için istihdam yaratmamız gerekir.”(Sözcü).

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.