anadoluverumelimedya.com

Çavuşoğlu: AB sözünde durmazsa, biz de iptal ederiz

Başbakan Davutoğlu, Strasbourg’a hareketi öncesinde havalimanında basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu açıklamalarında ‘vize serbesitesi’ hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da AB-Türkiye arasındaki ‘Geri Kabul Anlaşması’ hakkında konuşmuştu.

Reklam alanı

Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşmasından satır başları şöyle:

-Ziyarette önemli konular görüşülecek. Türkiye, AB konusunda üzerine düşeni yapıyor. AB normlarından biri ahde vefadır. Vize muafiyeti konusunda bize resmi olarak iletilmiş bir açıklama yok. Böyle bir gelişmeye ihtimal vermiyorum. Haziran ayında vize muafiyetinin olmaması durumunda Türkiye de üzerine düşeni yapmayacaktır.

– Türkiye sınırlarıyla ilgili nihai kararı sadece Türkiye Cumhuriyeti verir.

Çavuşoğlu: AB sözünde durmazsa, biz de iptal ederiz

AB’nin Türkiye’ye yönelik olarak gündeme getirdiği gelişmelere işaret eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bir açıklama yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, insani trajedilere son vermeyi, vatandaşların vizesiz seyahat etmesini, gümrük birliğinin güncellenmesi, fasıların açılmasını istediklerini belirterek, “Eğer AB sözünde durmazsa, biz de Geri Kabul Anlaşması dahil diğer anlaşmaları iptal ederiz” dedi.

Anlaşma neleri öngörüyordu?

Anlaşma kapsamında AB ile Türkiye, bütçe politikasını içeren 33. faslın açılması konusunda mutabık kaldı. Anlaşmaya göre, Türkiye, 20 Mart itibarıyla Yunan adalarına yasadışı yollarla giden Suriyeli mültecileri, 4 Nisan’dan itibaren almayı kabul etti ve daha önce anlaşmaya varılan 3 milyar Euro’nun takviye olarak 2018’e kadar ek bir 3 milyar Euro daha Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye mülteci projeleri kapsamında gönderilecek. Davutoğlu’nun açıklamasına göre, 72 kriterden geriye kalan 35 maddenin de yasallaşması durumunda Haziran 2016’dan itibaren Türkiye vatandaşları için AB ülkelerine vize serbestisi sağlanacak.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.