anadoluverumelimedya.com

Hava kirliliği kitlesel imha silahı. Termik santralleri engellemezsek ölümler artacak.

Türkiye’de yılda 4 bin kişinin trafik kazalarında öldüğüne dikkati çeken Doç. Dr. Çalışır, “Hava kirliliğine bağlı ölümler ise bunun 7 katı” dedi

Antalya’da Türk Toraks Derneği’nin 19’uncu Yıllık Kongresi’nin basın toplantısında konuşan Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, derneklerinin 24 yıllık geçmişiyle alanında en çok üyeye sahip kuruluş olduğunu söyledi.

Reklam alanı

Süleyman Ekin’in DHA’da yer alan haberine göre, Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, ülkedeki termik santrallerin güvenli olmadığını belirterek, santrallerde kullanılan yeni teknolojilerin riski sıfırlayamadığını söyledi. Yeni teknolojilerle yapılan termik santrallerde de hava kirliliği sorununu tamamen sıfırlamanın mümkün olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Haluk Çalışır, “Termik santrallerde bir sürü kirletici var. Bu kirleticileri tümden temizlemek mümkün değil” dedi.

Sadece partikül maddenin değil, bütün kömürlü termik santrallerden çıkan atıkların da, özellikle radon denilen nükleer atık içerdiğine vurgu yapan Doç. Dr. Haluk Çalışır şöyle devam etkti:

“Bunların atık havuzlarında etrafa nükleer sızıntı söz konusu. Ve kömürlerin taşınması sırasında çevresinde oluşturduğu ayrı bir hava kirliliği de söz konusu. Yani termik santrallerin oluşturduğu çok sayıda kirletici söz konusu. Bir tanesini temizlemekle güvenli hale getiremezsiniz. Halkımızın gösterdiği tepkiler çok yerinde. Bu tepkilere çok daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor. Türkiye’de maalesef yılda 3 bin 500- 4 bin kişi trafik kazalarında ölüyor. Hava kirliliği ciddi bir kitlesel imha silahıdır. Hava kirliliğine bağlı ölümler ise yaklaşık 28- 29 bin kişi. İkisinin arasında 6- 7 kat fark var. Ölüme neden olan bir sağlık tehdidi ile karşı karşıyayız Engellenemezse daha fazla ölüm bekliyor bizi. Üstelik 80 yeni kömürlü termik santral planlanması söz konusu.”

kuzeyormanlari
About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.